В много държави столиците са най-горещото място за правене на бизнес в дадена държава. Това надали звучи толкова изненадващо, като се има предвид, че обикновено именно това са и най-популярните градове в отделните страни.

Има обаче изключения, при които дадени държави разчитат на столиците за икономическото си развитие много повече от други. Това показва и последното издание на изследването Cities at a Glance на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Според него столиците генерират средно около 26% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страните, влизащи в организацията.

В икономика номер 1 в света САЩ Вашингтон е най-големият град по население, но столицата отговаря за едва 0,7% от американския БВП. Нещата изглеждат по подобен начин в Австралия, където Канабера допринася с едва 2,2% за БВП, докато Сидни генерира 38,6% от него.

В голяма част от азиатските държави обаче нещата стоят по различен начин. Сеул, например, отговаря за половината от икономиката на цяла Южна Корея. Именно той е на първо място в класацията на ОИСР.

Токио е на второ място, като генерира 32,3 на сто от БВП на Япония, а трета в списъка е Атина с 47,9 на сто принос към гръцката икономика.

Снимка 384260