Brexit разруши 50 години търговска политика на Великобритания, отделяйки страната от нейния най-голям пазар. Премиерът Борис Джонсън сега се опитва да "понареди парченцата пъзел", или поне тези, които са останали на масата.

След като Великобритания напусна Европейския съюз на 31 януари, Джонсън изпрати външния си секретар на бизнес турне в Австралия и Япония, за да покаже, че Великобритания остава отворена за бизнес. В същото време правителството на страната настоява за търговско споразумение със САЩ.

ЕС обаче остава най-значимият въпрос пред Джонсън.

Блокът е най-голямото търговско другарче на Великобритания, което представлява 436 милиарда паунда (570 милиарда долара) от търговия през миналата година. След като теглим чертата, това прави почти 50% от общата търговия на стоки на Великобритания.

Какви ще бъдат главните принципи, които ще диктуват приоритетите на Великобритания през следващите месеци?

Brexit: Скок в неизвестното в най-неподходящия момент

Brexit: Скок в неизвестното в най-неподходящия момент

Изправени сме пред огромни предизвикателства. И Великобритания избра опасен момент да се бори с тях сама

По ред на номерата

САЩ е най-големият индивидуален търговски партньор на Великобритания. Малко след нея се нарежда Германия. Донякъде това обяснява приоритета на Джонсън да постигне бързо споразумение с администрацията на Тръмп. Но ЕС като цяло си остава най-големият блок, с който британците работят и с който ще трябва да продължават да работят дори ако делът на износа на Великобритания към ЕС е намалял през времето.

Брюксел обаче не бърза да предостави на Великобритания достъп до своя пазар, освен ако Джонсън не се съгласи да спазва правилата му. Ако премиерът не успее да постигне споразумение с ЕС до края на годината, Великобритания на практика ще изпадне в доста коментираната ситуация "Brexit без сделка". И може би донякъде това е причината, поради която Джонсън бърза толкова много да сключи споразумения с други страни - както се казва - да избегне сценария "от няколко стола - на земята".

Врата до врата

Обемът на търговията не е единствената причина Великобритания да даде приоритет на сделка с ЕС.

Теорията на търговската гравитация гласи, че нивото на търговия между две страни е пропорционално на техния размер и близост. Логистично е по-лесно да купувате и продавате стоки от съседите си - правило, което обаче в крайна сметка не успя да убеди гражданите на Острова в достойнствата да останат държава членка.

Историческа близост

За правителството на Великобритания сключването на споразумения със САЩ, Япония, Австралия и Нова Зеландия е ключова цел.

Идеята е, че там историческите връзки на държавите ще направи сделките по-лесни за постигане. Но ако се съди по размера на двустранната търговия и икономическа развитост, Нова Зеландия и Австралия ще останат далеч зад Китай и Индия.

Щетите от Brexit за Великобритания вече достигнаха £130 милиарда

Щетите от Brexit за Великобритания вече достигнаха £130 милиарда

А през тази година ще набъбнат с още £70 милиарда

Дивидент за растеж

НО! Решаващата сделка за Великобритания остава тази със самия евросъюз.

Колкото и засега да не личи, Великобритания ще отдаде необходимото значение на сделката с ЕС за свое собствено добро. Анализаторите на Bloomberg обаче предполагат, че ползите от такова споразумение биха компенсирали само около половината от разходите по развода в ЕС.

"Изковаването" на търговски сделки по целия свят се разглежда като значителна полза от Brexit, но далеч не е сигурно, че те ще дадат същата икономическа изгода като членството в най-големия единен пазар в света. Правителството има амбиции да подобри връзките си и с четирите краища на земното кълбо, но реалността трябва да бъде най-големия принцип на входната врата на Великобритания извън ЕС и с търговско споразумение", коментира старши икономистът на медията Дан Хансън.

Хайде да си останем приятели

Едно от основните предизвикателства пред излизането от ЕС е, че всяка търговска сделка, която досега съюзът е постигнал, вече няма да се прилага за Великобритания. Тази малка драма започва точно в полунощ на 31 декември 2020 година.

Великобритания досега успя да прехвърли сделки с 48 държави, възлизащи приблизително на стойност от почти 48 милиарди лири. Споразумения за търговия за още 33,5 милиарда паунда все още се изготвят. 

Въпреки оценките на анализатори, "камъкът вече е хвърлен" и Великобритания от малко повече от две седмици не е страна членка на ЕС. Бизнесът на страната отчаяно се нужда е сключването на търговско споразумение. В същото време се очаква хиляди европейски фирми да отворят офиси на Острова, което несъмнено ще даде някакъв тласък. Това обаче няма да е лесна задача, ако от несигурността около самия Brexit сега страната започне да всява смут около сключването на търговско споразумение. Лондон може само да спечели, ако след развода успее да запази добри (приятелски) отношения с ЕС.

Проблемът на британската икономика, който надхвърля многократно Brexit

Проблемът на британската икономика, който надхвърля многократно Brexit

Кой е той?