Икономиките на седем държави, включително САЩ, Китай и Турция, вече са успели да се върнат към предкризисното си ниво що се се отнася до размера на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението.

Това показва доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), включващо 46 страни. Според него по-голямата част от водещите икономики ще достигнат предкризисните си нива до 2022 година.

Според данните размерът на БВП на глава от населението в Китай се е възстановил за най-кратко време - за едва 5 месеца, като това се е случило още след средата на 2020 година. За Турция достатъчни са били 8 месеца.

За Южна Корея, Русия и САЩ периодът е от около година и половина, като това означава, че показателят ще се върне към предкризисното си ниво в средата на 2021 година.

От друга страна в други държави този период ще бъде много по-дълъг. За Франция, Португалия и Словения ще бъдат необходими близо 3 години. В Саудитска Арабия и Южна Африка това ще отнеме повече от 4 години, а в Аржентина - почти 7 години.

От организацията прогнозират, че световната икономика ще нарасне с 5,8% през 2021 година, което е ревизия доста нагоре в сравнение с прогнозата от декември 2020 година. Тогава очакванията бяха за растеж от 4,2 на сто. По-оптимистичните очаквания идват на фона на мащабната фискална подкрепа и успехът на ваксинационната кампания в много от страните.

Въпреки това експертите посочват, че възстановяването няма да бъде балансирано и ще зависи до голяма степен от достъпа до ваксини, ваксинационните програми на страните и политиката им в областта на здравеопазването.