Една от най-бързо развиващите се икономики в Африка и третата по големина на континента се изправя пред нови главоболия. След като затъна заради ниските цени на петрола, сега Ангола има и още един проблем.

Цената за наемане на офис в столицата Луанда се е стопила почти наполовина за две години, след като по-ниските цени на петрола удариха сериозно икономиката на Ангола.

Повече от 20 на сто от новите офис сгради в града са празни, като се наблюдава и свръхпредлагане в нигерийските центрове на Лагос и Абуджа. Това посочват от консултантската компания Knight Frank в свой доклад, цитиран от Bloomberg.

Докато страните износителки на петрол страдат от ниските цени на "черното злато", то някои от по-малките икономики в Източна Африка като Танзания се радват на положителен ефект.

Техните пазари на недвижими имоти се възползват от спада при суровия петрол, като се отчитат относително високи наеми в Дар ес Салаам, както и сравнително добра заетост на помещенията.

"Падащите цени на петрола имат драматични последици за Ангола. Луанда все още има най-високите наеми за офиси в Африка, но търсенето фактически е в застой", коментира Питър Уелбърн от Knight Frank.

Месечните офис наеми в Луанда са паднали средно на 80 долара на квадратен метър през тази година от 150 долара през 2015 година, докато стойностите падат с 45 процента до 33 долара в Абуджа и с 21 на сто до 67 долара в Лагос. В Йоханесбург цените са спаднали с 23 на сто, а тези в Дар ес Салаам не отчитат особени промени.