Аржентина има нужда от финансова помощ в размер на 30 милиарда долара и вече е започнала разговори за сделка с Международния валутен фонд (МВФ), предава BBC. Молбата идва дни, след като централната банка повиши лихвите неколкократно, като те достигнаха 40%, в опит да подкрепи песото, което изтри четвърт от стойността си срещу зелената валута за последната година.

Латиноамериканската страна, в която инфлацията през 2017 година бе 25%, извършва пропазарна икономическа реформа, отърсвайки се от години протекционизъм и огромни правителствени разходи.

Разговорите идват 17 години, след като Аржентина обяви дифолт по дълга си и 12 години, след като скъса връзки с МВФ. Властите обясняват, че страната страда от по-високите цени на петрола и очакването, че лихвите в САЩ ще се повишат през следващите месеци.

Аржентина е изправена пред нова валутна криза

Аржентина е изправена пред нова валутна криза

Въпреки двукратното вдигане а лихвата за седмица

Описвайки Аржентина като "ценен член" на МВФ, Кристин Лагард потвърди за започналите разговори. Новината за това може да се окаже противоречива в някои краища на страната. Много от аржентинците все още обвиняват МВФ за политиките, които доведоха до финансовата и икономическа криза през 2001 година. Тогава Буенос Айрес обяви дифолт по дълга си от 80 милиарда долара - най-големият в историята.