Аржентинските власти предприемат стъпки за стабилизиране курса на националната валута. Защото песото достигна историческо ниско ниво, въпреки рязкото увеличение на лихвените проценти от Централната банка на страната.

Централната банка на Аржентина извърши за по-малко от седмица две резки покачвания на лихвения процент. На 27 април 2018 г. паричният регулатор на извънредно заседание обяви внезапно увеличение на лихвата от 27,25% на 30,25%. 

От Централната банка отбеляза, че решението да се проведе извънредно заседание на Комитета по парична политика и повишаване на лихвения процент "бяха приети, вземайки предвид динамиката на валутния пазар". 

На 3 май ставката на основният лихвеният процент в Аржентина бе увеличена с още 300 базисни пункта (3 процентни пункта%) от 30,25% на 33,25%.

Въпреки затягането на паричната политика, курсът на националната валута спрямо щатския долар вчера достигна ново рекордно дъно, тествайки нива над 22,24 песос за долар. Според котировките от началото на годината националната валута на Аржентина загуби повече от 19% от стойността си спрямо долара.

По оценка на агенциите Reuters и Bloomberg, през март и април аржентинската централна банка е похарчила повече от 7 милиарда долара, или над 10% от валутните резерви на страната, опитвайки се да ограничи силното отслабване на песото.

Още преди текущото сриване на националната валута, Аржентина показа едно от най-високите нива на инфлация сред големите страни на света.

Според статистическата служба на Аржентина (INDEC) текущото ниво на годишната инфлация в страната е 25,4%. Рязкото спадане на стойността на песото ще доведе до по-нататъшно покачване на цените. 

Аржентина пласира дълг за $9 милиарда с рекордно ниски за страната лихви

Аржентина пласира дълг за $9 милиарда с рекордно ниски за страната лихви

15 години страната нямаше достъп до пазарите заради спорове с кредитори

Краткият период на стабилност на валутния пазар след кризата с дълга през 2001 г. беше заменен от рязко отслабване на аржентинското песо. Нова фаза на спадане на националната валута, в допълнение към икономическите проблеми, може да доведе до нови политически промени в страната. 

Бедна Аржентина!

Бедна Аржентина!

Бедността и безработицата в Аржентина растат, а средната класа в страната се топи

Редица експерти отбелязват, че правителството на президента Маурисио Макри, който през декември 2015 г. замени Кристина Кирхнер като лидер на Аржентина, ще трябва да предприеме нови спешни мерки за стабилизиране на ситуацията на валутния пазар.

Динамика на курса песо/долар от началото на 2018 г.

Снимка 354392