Правителството на Аржентина успешно пласира на международния пазар на ценни книжа облигации със срок 5, 10 и 30 години. Общата сума на поетия дълг е $9 милиарда, съобщи финансовото министерство на републиката.

Лихвите по 5-годишните облигации е 4,625%, за десетгодишните - 6%, при тридесетгодишните - 6,95%.

Това са най-ниските в историята на Аржентина лихви по ценни книжа на страната в долари на международните пазари, отбелязва министерството.

За емитираните облигации страната е получила заявки от над 450 инвеститори на обща сума $21,4 милиарда, информира ведомството.

Получените средства покриват около една трета от финансовите потребности на държавата през 2018 г. и над 50% от инвестициите в инфраструктура, залегнали в бюджета за тази година, посочва ресорният министър, цитиран от ТАСС.

В течение на 15 години Аржентина бе лишена от възможността да емитира свои облигации на международни пазари заради съдебни спорове с кредитори, отказали да преструктурират дълга на страната след банкрута през 2001 година. След идването на власт на президента Маурисио Макри Буенос Айрес възобнови преговорите с държателите на ценните книжа и към момента са договорени 98% от техните претенции.

След дълго прекъсване през 2016 г. Аржентина пусна първите облигации на $16,5 милиарда. През миналата година Буенос Айрес пласира на международните пазари дългови книжа за над 13 млрд. долара, вкл. и 100-годишни облигации.