Българското правителство е готово да закупи 750 000 тона пшеница и 325 000 тона слънчогледово семе от местни производители на Стоковата борса в София. Това е част от плана на страната ни за увеличаване на хранителните резерви в контекста на войната в Украйна, съобщи министърът на земеделието Иван Иванов, цитиран от SeeNews.

Северна Македония ще внася пшеница от България

Северна Македония ще внася пшеница от България

За това са се договорили двамата министри на земеделието

Министерството на финансите е предоставило 1,1 милиарда лева за покупките, като зърното и слънчогледа ще бъдат закупени по обществени поръчки, коментира пред Nova министър Иванов.

Изкупните цени са били определени до 570 лв. за тон мелена пшеница и до 1400 лв. за тон слънчогледово семе, като се очаква началните цени на местната стокова борса да бъдат с около 20% по-ниски.

През март българското правителство задели средства за закупуване на зърно от местни производители с цел да гарантира продоволствената сигурност на страната, тъй като войната в Украйна - един от най-големите производители на зърно в света, доведе до опасения относно доставките и покачването на цените на суровините.

Държавата влиза на пазара на пшеница и започва изкупуването на 1.5 милиона тона

Държавата влиза на пазара на пшеница и започва изкупуването на 1.5 милиона тона

Премиерът опроверга информация за забрана за износ на зърно от страната ни

В началото на април световни експерти алармираха, че повишаващите се цени на пшеницата предупреждават за рискове от глад в част от страните по света.

През 2022 година динамиката на фючърсите на пшеницата отразява военния конфликт в Украйна и нестабилната геополитическа ситуация като цяло. Повишаващите се цени предупреждават за рискове от глад в част от страните по света и дори масови недоволства, които биха могли допълнително да изострят проблемите.

Черноморските пристанища също играят важна роля в износа на пшеница. Войната в Украйна ще доведе до прекъсвания или спиране на доставките, което пък води до недостиг на пшеница и други селскостопански продукти, които се изнасят от региона, като царевица и ечемик.

Какви могат да са последствията за света от недостига на пшеница и високите й цени

Какви могат да са последствията за света от недостига на пшеница и високите й цени

Повишаващите се цени предупреждават за рискове от глад в част от страните по света