Правителството ще изкупи 1,5 милиона тона пшеница от български производители още тази седмица, за да осигури хранителните доставки до реколтата през следващата година. Това потвърди премиерът Кирил Петков по време на блиц контрола в Народното събрание днес.

"Да. Купуваме пшеницата по пазарни цени и зърното ще бъде съхранено в складовете на държавния резерв. Така че да сме сигурни, че българското население е обезпечено откъм зърно. Ще купим количество, достатъчно за България да има до следващата реколта на 2023 година. Което означава, че България ще има резерв близо един и половина милиона тона".

Премиерът опроверга информация за забрана за износ на зърно от страната ни. Ситуацията от вчера с два спрени кораби от Агенция "Митници" Петков обясни с допълнителни проверки на Агенцията. "Агенция "Митници" прави своите стандартни проверки. Няма нищо извънредно и ако всички проверки минават по надлежния ред и всичко е добре, корабите тръгват".

А Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на пекарите и сладкарите в интервю по бТВ увери, че сега в България има около 3 млн. тона пшеница, така че не е необходимо да се ограничава износа. По думите й, българските граждани няма да останат без хляб, но замразяване на цената му на свободния пазар е невъзможно.

За колко време ще стигнат запасите от пшеница на България

За колко време ще стигнат запасите от пшеница на България

Складовете са пълни с пшеница и няма недостиг на храни