Постигнато е споразумение Северна Македония да внася пшеница от България. Това съобщи македонският министър на земеделието Люпчо Николовски в профила си във Фейсбук, съобщи БТА.

"С моя колега министърът на земеделието на България Иван Иванов се разбрахме да се осигурят от България допълнителни количества пшеница. По такъв начин със съседите си градим истинско добросъседство, а сплотени по-лесно ще преборим настоящата криза", написа Николовски в профила си във Фейсбук.

Двамата министри са в Берлин по повод министерската среща в рамките на Берлинския процес и диалога по селскостопанска политика: Германия - Западни Балкани.

Държавата влиза на пазара на пшеница и започва изкупуването на 1.5 милиона тона

Държавата влиза на пазара на пшеница и започва изкупуването на 1.5 милиона тона

Премиерът опроверга информация за забрана за износ на зърно от страната ни

Министерската среща е под съвместното председателство на федералното Министерство на прехраната и земеделието на Германия и постоянната работна група за регионално развитие на селските райони (SWG RRD), в която Министерството на земеделието на България има статут на наблюдател.

Берлинският процес е инициатива на Германия, започнала през 2014 година. Тя има за цел засилено регионално сътрудничество и насърчаване на добросъседските отношения, устойчив растеж и подпомагане на евроинтеграцията на държавите от Западните Балкани.

Миналият месец Северна Македония се договори да внася пшеница от Сърбия.

Какви могат да са последствията за света от недостига на пшеница и високите й цени

Какви могат да са последствията за света от недостига на пшеница и високите й цени

Повишаващите се цени предупреждават за рискове от глад в част от страните по света