България се класира на 36-то място от 127 държави в света по иновации, като изпреварва част от големите икономики в Централна и Източна Европа, както и съседните Румъния, Гърция и Турция.

Това показва последният доклад на Университета "Корнел", Агенцията за авторски права към ООН и Европейския институт по бизнес администрация за Global Innovation Index.

В класацията за 2017 година страната ни се изкачва с две места нагоре в сравнение с предходната година. Непосредствено преди България се нареждат Обединените арабски емирства (ОАЕ), както и няколко европейски страни, като Словакия, Латвия, Словения, Португалия и Кипър.

От друга страна обаче изпреварваме други водещи икономики в региона на ЦИЕ - Полша и Унгария, както и Хърватия и Литва.

В топ три отново влизат държави от Стария континент - Швейцария, Швеция и Холандия, следвани от САЩ, Великобритания и Дания. В дъното на класацията са Йемен, Гвинея и Того.

Иновациите на бъдещето, които ни очакват до 2030 година

Иновациите на бъдещето, които ни очакват до 2030 година

Ето кои технологии ще достигнат повратната си точка

Индексът се изчислява на база на 80 различни индикатора, които включват политическата ситуация, човешкия капитал, инфраструктурата, сложността на пазара, иновативното производство, новите технологии и други.

Тъй като развитието на България често е сравнявано с това на Румъния, с която по едно и също време станаха членки на Европейския съюз (ЕС), Money.bg реши на база на данните от доклада да сравни представянето на двете държави според няколко от индикаторите.

Образование:

По отношение на образованието и двете страни се класират в средата на списъка от 127 държави. Все пак България се представя по-добре от северната си съседка, като по този показател е на 63-то място, а Румъния - на 84-то.

Що се отнася до дела на населението с висше образование нашата страна се представя много по-добре и е на 21-во място в света. Румъния обаче значително ни изпреварва при хората, завършили точни науки или инженерни дисциплини.

Само 17% от българските фирми реализират технологични иновации   

Само 17% от българските фирми реализират технологични иновации  

Бюджетните разходи за научна дейност остават сред най-ниските в ЕС

Изследвания и разработки (R&D):

Тук България се класира с 10 места пред Румъния и е 52-ра в света. И двете държави се представят по един и същи начин по отношение на разходите за R&D дейност.

Технологии и инфраструктура:

При информационните и комуникационни технологии страната ни е на 50-то място, а съседката ни - на 66-то. България обаче се представя по-слабо от Румъния по отношение на инфраструктурата. При високотехнологичния внос сме далеч зад северната ни съседка.

Квалифицирани служители:

Въпреки че липсата на кадри се смята за един от най-големите проблеми на работодателите у нас, изследването показва, че разполагаме с по-квалифицирани работници от румънците. По този показател сме на 43-то място, а Румъния - с 20 позиции надолу.