В началото на 2018 година България се нарежда сред страните в Европейския съюз (ЕС), отчитащи най-голяма експанзия на строителния сектор.

Според последните данни през януари страната отчита ръст от 24,3% в строителството в сравнение със същия месец на миналата година, показват последните данни на европейската статистическа служба Евростат. 5% пък е увеличението в сравнение с края на 2017 година.

Обобщено най-осезаемо развитие има при държавите от Източна Европа, които са първенци по растеж. Впечатляващ е резултатът на Словения, като там продукцията в областта на строителството е скочила със 76 на сто само за година.

Доста сериозно се представят също Унгария и Чехия с резултати от съответно 43,1 на сто и 33,6 на сто на годишна база. В Полша ръстът е в рамките на 31,8 на сто.

От друга страна данните на Евростат показват спад на строителството в Испания и Великобритания с над 3 на сто и в двете.

Информация за продукцията в доста от страните членки все още липсва, като сред тях са и съседна Румъния и Гърция. При първата в последните месеци на 2017 година имаше спад в сектора с изключение на декември месец.

Такъв отчете и Гърция през второто и третото тримесечие на миналата година. По-осезаемо беше намалението между юли и септември - с близо 34 на сто.