Собственикът на бизнес Винет Панди дава работа на 500 домакина, охранители, електротехници и водопроводчици, обслужващи офисите на растящия финансов метрополис Мумбай в Индия. И с удоволствие би наел още хора, за да може да се справи с търсенето, но не може да получи кредит от банките, разказва Reuters.

Панди наскоро трябвало да откаже поръчка, която да създаде нови 100 работни места и да повиши приходите на компанията му до 1.6 милиона долара годишно, защото една от държавните банки така и не отговорила на искането му за кредит.

Планината от лоши кредити в банковата система на Индия вреди най-много на малките и средни предприятия като това на Панди, което разчитат на банките за оборотните си средства.

В Индия има повече от 45 милиона такива предприятия, които са отговорни за 40 процента от брутния вътрешен продукт. Малките фирми откриват и най-много работни места, а невъзможността да получат кредити, за да разширят бизнеса си, може да попречат на изпълнението на плана на премиера Наренда Моди да създаде нови 250 милиона работни места в следващото десетилетие.

Проблемът не е, че банките нямат депозити, които да раздадат под формата на кредити. Решението на Моди да премахне банкнотите с висок купюр е довело до увеличаване на депозитите в банките, които днес имат над 50 милиарда долара ликвидни средства. Но влошаващото се качество на активите накара институциите да станат по-внимателни при отпускането на нови заеми - особено на малките фирми, които са считани за по-рискови.

Голяма част от лошите кредити, възлизащи на 150 милиарда долара, са отпуснати от държавните банки, които доминират банковата система. Разследвания обаче доведоха до арести на някои от шефовете и мениджърите днес са изплашени, че същата съдба може да сполети и тях.

Банките от частния сектор нямат толкова голям проблем с лошите кредити, но притежават едва една трета от активите в сектора и не могат да се превърнат в противотежест на по-големите държавни институции.

Междувременно големите компании започнаха да гледат към облигациите и други, по-малко разпространени инструменти за финансиране. Малките фирми обаче се виждат изправени пред необходимостта да взимат заеми от небанкови институции или дори роднини и приятели.