След като студът обзе Европа и покачи цените на енергийните пазари по-рано този месец, мекото време и скокът на производство на вятърна енергия идват точно навреме за Коледа и най-вероятно ще донесат безплатно електричество на някои от потребителите в най-голямата европейска икономика, пише Bloomberg.

Хиляди средноголеми фабрики от Берлин до Бремен затварят или намаляват рязко производството през празничните дни, пиковото потребление на електричество в Германия ще се срине с над една четвърт между днес и Коледа. Като добавим и рекордното производство на ток от вятърните централи и температури от около 6 градуса по Целзий по-високи от нормалното за сезона, отново има огромна възможност да видим цени на електричеството под нулата.

Отрицателните цени са приумица на енергйните пазари, съществуваща заради нуждата от баланс при скок на количествата на възобновяема енергия. В Германия соларните панели и вятърните турбини са вторият най-голям източник на електроенергия. За да се запази балансът, производителите или трябва да затворят част от мощностите, или да платят на потребителите, за да "свалят" ненужното количество от мрежата.

Това ще бъде деветият път в последните 10 години, в който цените ще бъдат отрицателни по време на празничните дни около Коледа, но ситуацията вече се превръща в проблем и през останалата част от годината.

През годината в Германия имаше общо 104 часа с отрицателни цени и четири цели дни, в които средната цена бе под нулата. Бъдни вечер е денят, в който има най-много ненужно предлагане

Балансирането на мрежата в Германия струва до 800 милиона евро миналата година.