След широко очакван рязък спад на икономиката на САЩ през следващите три месеца, група от най-добрите бизнес икономисти предвижда високата безработица да се задържи повече от година, което ще се отрази негативно върху надеждата за бързото връщане на икономиката след пандемията.

Броят на работните места, заличени от внезапното спиране на американската икономика, може да достигне до 4,5 милиона през второто тримесечие, показва средната оценка на 45 прогнози на икономисти, изследвани от Националната асоциация за бизнес икономика (National Association for Business Economics - NABE) в страната.

По-малко от 2 милиона от тези позиции ще бъдат възстановени до края на 2021 година, очакват още икономистите, изтласквайки равнището на безработица над 6% за следващите 21 месеца при сериозния удар върху пазара на труда, който беше считан за един от най-добрите в света за работниците в продължение на десетилетия.

Икономисти: Безработицата в САЩ вероятно ще е по-висока, отколкото е била през Голямата рецесия
Обновена

Икономисти: Безработицата в САЩ вероятно ще е по-висока, отколкото е била през Голямата рецесия

До 50 милиона души са заплашени от съкращения

Икономиката на САЩ вече е в рецесия

Групата от икономисти предвижда, че икономиката на САЩ вече е в рецесия и ще остане свита със сигурност през първата половина на 2020 година, тъй като пандемията силно ограничава икономическата активност, обясни президентът на NABE Констанс Хънтър, който е и главен икономист на KPMG.

Според Хънтър условията ще се подобрят до края на годината с подкрепата на агресивните фискални и парични стимули, с годишен растеж близо 6% до края на 2020 година.

По думите й обаче това ще бъде предшествано от опустошително свиване през второто тримесечие на годината, като средната прогноза очаква БВП да спадне на годишна база с 26,5% за периода април-юни.

Икономисти: САЩ вече са в рецесия

Икономисти: САЩ вече са в рецесия

Според прогнозите, икономическият растеж ще спад с над 26% през второто тримесечие

БВП надолу с 50%?

Прогнозата е в съответствие с други скорошни оценки на икономисти и някои служители на Фед.

Голямата база на изследването на NABE показа несигурността на икономистите относно случващото се в момент, в който основните елементи на икономическата система просто се изключат.

В отговорите на икономистите са включени и оценки, според които БВП през второто тримесечие ще намалее с цели 50%.

На другия полюс - някои прогнози виждат само 1% спад на БВП през второто тримесечие и "космическо" възстановяване от 20% след това заради отварянето на милиони нови работни места и рязък спад на безработицата.

Средният резултат от трайната загуба на милиони работни места обаче е отрезвяващ фактор пред рекордните програми за стимули, одобрени от Фед, Конгреса и администрацията на Тръмп. Следователно подобни оптимистични прогнози донякъде могат да повлияят негативно на средната оценка, която към момента може би се счита за най-реалистична заради големия брой на прогнозите в доклада. По-нататък, нереалистични прогнози могат завлекат икономиката в дупка, от която изплуването би било далеч по-тежко.

Според много икономисти сега бизнесът в САЩ просто трябва да се подготви за предстоящите тежки времена, за да излезе от кризата по-силен. "Oчaĸвaнeтo зa бъpзo възcтaнoвявaнe caмo би пpичинилo пoвeчe бoлĸa", казаха пред дни от Тhе Соnfеrеnсе Воаrd - opгaнизaция c нecтoпaнcĸa цeл, oбeдинявaщa бизнecи и изcлeдoвaтeлcĸи cpeди, в която члeнyвaт нaд 1 200 публични и чacти ĸopпopaции и дpyги opгaнизaции oт нaд 60 страни от целия свят.

Трите най-реални сценария за възстановяването на икономиката на САЩ

Трите най-реални сценария за възстановяването на икономиката на САЩ

Икономиката на САЩ няма да се възстанови бързо. На всички останали прогнози трябва да се гледа скептично