Тъй като коронавирусът вкара икономиката на САЩ в хаос, американците трябва да се подготвят за продължителен период на икономическа болка, а не за бързо възстановяване, предупреждават икономисти пред CNN.

Истинската вреда от кризата току-що започна да се очертава

Само през последните две седмици на март близо 10 милиона американци подадоха молба за осигуряване за безработица. Това означава, че през този период около 6% от работната сила в САЩ е загубила работата си. А потребителите - жизнената сила на икономиката - смъкнаха доверието си до 32-месечно дъно. Големи части от икономиката внезапно се изключиха и връщането им към нормалните темпове въобще няма да бъде просто.

Предвид съществената несигурност относно дълбочината и продължителността на този спад и пътя към възстановяването, The Conference Board - организация с нестопанска цел, обединяваща бизнеси и изследователски среди - състави три сценария, с които може да се сблъска икономиката на САЩ след края на здравната криза.

Сценариите варират от рестартиране на икономиката през следващите месеци до дълбоко, дълготрайно свиване.

Вярваме, че САЩ трябва да се подготви за дълъг път към възстановяване, посочват от The Conference Board, в която членуват над 1 200 публични и частни корпорации и други организации от над 60 страни по целия свят.

Кога икономиката на САЩ ще достигне дъното?

Кога икономиката на САЩ ще достигне дъното?

Икономистите разработват иновативни методи за оценки и прогнози

Първи сценарии

Най-вероятният сценарий - в ситуация, при която безработицата нараства до 15%, което е рекорд в съвременната американска история - икономиката започва да расте отново не по-рано от септември, а БВП на страната за годината се свива с 6%.

"Ако американският бизнес се подготви за този дълъг, изтощителен период, компаниите могат да излязат от кризата по-силни. Очакването за бързо възстановяване само би причинило повече болка."

В този сценарий от организацията предполагат, че пандемията ще бъде поне частично контролирана от усилията за социално дистанциране, което ще изравнява кривата на новите случаи през следващите два до три месеца. Въпреки че това би намалило тежестта на вируса върху сектора на здравеопазването, това също означава, че икономическите щети най-вероятно ще навредят на по-широка част от секторите, отколкото в другите сценарии.

Промишлеността, която е най-чувствителна към социалното дистанциране, особено индустрията за развлечения, хотелиерството, ресторантьорството и авиокомпаниите - може да се свие с 65% до края на второто тримесечие. Търговия на едро, търговия на дребно и производството като цяло може да намалеят с 20 до 25% към края на март. Дори финансовите и бизнес услугите могат да видят спад или силно забавяне.

Въпреки че растежът може в крайна сметка да се върне през есента и да създаде положително четвърто тримесечие, икономистите са на мнение, че безработицата ще остане висока и може да надмине 15% до края на годината.

"Икономиката ще се свие с 6% през 2020 година, което ще отбележи най-голям спад след 1946 година, когато икономиката се сви с почти 12% поради демобилизацията от Втората световна война и рязкото възстановяване на военното производство."

Дори тогава икономиката а САЩ в крайна сметка се прехвърли обратно в период на мир и просперитет. Сега страната също може да излезе по-силна от това, пишат от организацията.

Коронавирусът и новата Голяма депресия

Коронавирусът и новата Голяма депресия

Има ли нещо обнадеждаващо на фона на световната пандемия?

Втори сценарии

Вторият сценарий предполага, че по-голям брой хора ще бъдат заразени от вируса и пикът може да бъде достигнат до май. Тази ситуация може да възникне, ако предпазните мерки за спиране на покачването на новите случаи се отменят твърде рано, преди кривата да започне да се изравнява.

Преждевременното разхлабване на политиките може да предизвика обратен резултат, което ще доведе до това, че много американци трябва да влязат в режим на пълно блокиране, за да избегнат ескалация на огнищата. Дори ако тези ограничения се облекчат през лятото, много хора няма да могат да възобновят ежедневните си процедури преди кризата - до месец юни или дори юли.

В тази ситуация тежестта на икономическото свиване ще се засили през второто тримесечие. Наред със секторите, които са най-чувствителни към социалното дистанциране, това вреди и на търговията на дребно и едро, както и на производството много повече, отколкото при първия сценарий. Въпреки че може да се наблюдава силен отскок - възстановяване с V-образна форма през третото тримесечие, вече нанесените щети ще доведат до рязко намаляване на БВП с 5,5% за годината.

При този сценарии безработицата може да достигне до 15% или дори повече, въпреки че спадът може да започне да намалява по-късно през годината.

Този V-образен сценарий за възстановяване идва с голямо предупреждение - засега той е най-несигурен за прогнозиране.

В крайна сметка, ако огнището излезе извън контрол, резултатът може да бъде много по-лош, отколкото прогнозират от The Conference Board. Друг риск при този сценарий е, че има шансове за възобновяване на огнищата на коронавирус по време на свиването, което добавя допълнителна несигурност. Това е най-кошмарният сценарий за специалистите, занимаващи се с бизнес планиране.

Над 1/4 от американската икономика угасна

Над 1/4 от американската икономика угасна

Подобно нещо не се е случвало никога в историята

Трети сценарии

"Разбира се, ние все още се надяваме на по-оптимистичен сценарий, който предполага, че новите случаи на коронавируса ще достигнат максимума си до средата на април в по-голямата част от САЩ, което прави възможно по-бързото рестартиране на икономиката. Но времето изтича и епидемиологичните данни предполагат, че това е все по-малко вероятно. И в далечния случай, че този сценарий отпада, безработицата вероятно ще достигне своя връх от 10% до края на второто тримесечие. Като имаме предвид последните данни обаче, ние смятаме, че нивото на безработица в САЩ вече е достигнало 10%."

Според икономистите САЩ трябва да устои на желанието си за твърде бързо възстановяване към нормалното. "Ако бъдем постоянни и планираме бъдещето, ще излезем с по-добри показатели", допълват експертите.

Заради епидемията: Дългът на САЩ може да надхвърли размера на икономиката за втори път в историята

Заради епидемията: Дългът на САЩ може да надхвърли размера на икономиката за втори път в историята

Той може да мине 24 трилиона долара през 2020 година