Икономическата криза, породена от пандемията на новия коронавирус, отприщи вълна от мрачни данни и прогнози в САЩ. Сега тези прогнози стават все по-тежки, тъй като милиони губят работните си места, а огромна част от бизнеса е на практика затворен.

Но в един момент дъното ще бъде достигнато, пишат авторите на Reuters. Кога ще дойде този момент?

Предвид скоростта, с която се развива ситуацията, направата на ясна преценка е много трудно. Това се оказва голямо предизвикателство пред икономистите, чиито прогнози за състоянието на бизнес цикъла обикновено зависят от месечните, тримесечните или годишните тенденции в данните.

Епидемията на коронавируса обаче не е събитие, което влиза в бизнес цикъла. Въпреки това щетите върху икономиката са невиждани. В опит да преценят какво се случва, използвайки достъпната информация, икономистите започват да правят и иновации.

Нов рекорд  в САЩ: 6,6 милиона души са останали без работа само за седмица

За седмица в САЩ без работа останаха толкова, почти колкото е населението на България

Това е близо два пъти повече в сравнение със седмица по-рано

Икономистът от Goldman Sachs Дейвид Мерикъл каза, че намира за добро ръководство прогнозите за нивата на безработица.

"Очакваните нива на безработица ще бъдат най-късната твърда точка за оценка на дълбочината на рецесията и улавяне на началото на възстановяването", пише Мерикъл, отбелязвайки, че когато първоначалните данни започнат да падат, БВП вероятно ще спре да се свива. Когато текущите регистрации на безработни бъдат намалени може би с една трета, това ще бъде доказателство, че икономиката отново расте, казва експертът.

Тази седмица първоначалните регистрации скочиха до рекордните 6 милиона за седмица.

Иновация намираме в други действия на анализаторите на Goldman - те правят прогнозата си на база на комбинирани подробни данни от всякакъв характер. Специалистите дори са добавили в базата си данни за дребни неща например като продажбите на билети за филми и заетостта на хотелите. Така те получават по-обща картина за нивото на въздействие на пандемията върху икономиката. Този показател прави оценката по-реалистична, въпреки че и тази методика има своите недостатъци. Оценката - нивата на свиване на икономиката са дори по-лоши от очакваното.

Нивото на безработицата може да достигне 10% през 2020-а

Броят на безработните в края на 2020-а може да бъде толкова, колкото е населението на Варна

Броят на безработните към края на годината ще бъде 3 пъти по-голям в сравнение с 2019-а, прогнозират от КНСБ

Изследователите от New York Fed, работещи с професора по икономика от Харвард Джеймс Сток, наскоро пуснаха седмичен икономически индекс, който предоставя друго мнение.

Индексът комбинира седем показателя, включително регистрираните безработни, но също и производство на сурова стомана и информация за продажбите на дребно. По този начин анализаторите отразяват отблизо движенията на брутния вътрешен продукт.

С отчетените рекордни нива на безработица вчера, в момента индексът сочи 6% годишен спад на БВП. Което обаче според други специалисти е силно оптимистична прогноза.

Снимка 474167

Източник: Reuters Graphics