До края на годината броят на безработните у нас може да достигне 330 000 души или малко по-малко от населението на град Варна. Това прогнозират от КНСБ в своето становище по проекта за изменение на Закона за държавния бюджет, цитирано от БНР. Според него нивото на безработицата ще се повиши от сегашните 6% до 10%. 

В него се посочва, че ръстът на безработицата на годишно равнище се подценява. От КНСБ смятат, че е необходимо поправките в бюджета на държавното обществено осигуряване, свързани с разходите на Фонд "Безработица", да се определят според ръста на безработните или поне с 4 процентни пункта, вместо с 2, както е заложено в проекта.

В допълнение в становището се посочва, че натискът върху фонда ще бъде двойно по-голям, отколкото предвижда правителството.

В България се задава голяма вълна от безработица

В България се задава голяма вълна от безработица

Броят на регистрираните расте с по 1300 души всеки ден, казва социалният министър

Синдикалистите предупреждават, че пазарът на труда ще бъде сериозно засегнат в настоящата ситуация. Според представените данни към настоящия момент нивото на безработицата към края на март е с 2 процентни пункта нагоре спрямо декември миналата година.

От КНСБ посочват, че е нужна спешна преоценка на параметрите, с които се актуализира бюджетът на Националния осигурителен институт.

"Очаква се плавно нарастване на новорегистрираните безработни и промяна на съотношението на тези, които имат право на обезщетение, спрямо всички останали. Следователно, във фонд "Безработица" трябва да има предвидени средства за осигуряването на обезщетения на 120 000 до 140 000 души в края на годината. В този смисъл, настояваме актуализацията на бюджета да предвиди, че предстои да регистрираме нарастващ брой безработни с право на обезщетение, които в края на годината могат да станат в абсолютен брой три пъти повече, отколкото са били в края на 2019 година", се казва в становището.

В допълнение от синдиката посочват, че заложеният спад на брутния вътрешен продукт от 3% е като най-лош сценарий "изглежда доста оптимистичен".

Даниела Бобева: Големият удар за българската икономика от коронавируса тепърва идва

Даниела Бобева: Големият удар за българската икономика от коронавируса тепърва идва

Тази криза е "уникална" според експерта