Поне още две тримесечия българската икономика ще понесе силен негативен ефект от коронавируса, а в следващото ударът върху националното стопанство ще е най-силен. Това прогнозира преподавателят във ВУЗФ проф. Даниела Бобева в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

Според нея, трудно може да се предвиди дали българскта икономика ще навлезе в рецесия, но и да се случи, процесът няма да започне от сега. Причината: за обявяването на рецесия са необходими две поредни тримесечия на отрицателен растеж, а през първото тримесечие, въпреки мартенското свиване, поради добрите резултати на януари и февруари надали това ще се случи.

В очакване на външния шок

Икономистът очаква след първия вътрешен шок за икономиката в следствие на затварянето на редица производства и бизнеси като цяло, да дойде втори шок от вън. По думите й външните фактори се проявяват със закъснение и ето защо тя очаква през второто тримесечие те да се комбинират с вътрешните и да създадат още по-сложна икономическа обстановка.

България може да следва германския пример за борба с икономическите поражения от коронавируса

България може да следва германския пример за борба с икономическите поражения от коронавируса

Правителството има потенциал да осигури 20 млрд. лева за икономически мерки

"Ако изчислим какви биха били шоковете от вътрешните проблеми, от изключването на цели сектори, и от външните, в този комбиниран ефект ще се получи, особено през второто тримесечие, най-големият спад в икономиката. Колко ще бъде той, не знаем, но във всички случаи за поне едно тримесечие ще пострадаме сериозно", казва тя.

Под външни фактори Бобева има предвид преди всичко забавянето в икономиките на най-големите търговски партньори на страната в следствие на пандемията - Италия и Германия. "Безпокои ни Германия и как там ще се развие икономиката, защото нашата икономика е доста тясно обвързана с германската. При 1% спад на германската икономика, нашата реагира с 0,65%, т.е. ние оттам можем да загубим голям растеж", казва експертът.

Бобева определя тази криза като "уникална", защото досега "такова изключване на цели сектори от икономиката досега никога не е имало". Според нея, опитът на Китай показва, че най-пострадали от кризата излизат малкия и средния бизнес, като 60% от него се възстановява, докато при големия цели 95%. "Ето защо разумността изисква малките и средните фирми да бъдат подкрепяни в условията на пандемията", казва тя.

Как Covid-19 засегна икономиката на България и София?

Как Covid-19 засегна икономиката на България и София?

Кои сектори в столицата ще бъдат най-потърпевши от здравната криза?

Пазарът на труда - големият губещ

Попитана за пазара на труда, експертът посочва, че ни очаква голям скок в безработицата. "Ако приложим ситуациите от предишната криза към сегашната, какво можем да гадаем? Вероятно ще имаме голям скок в безработицата. Аз ако съм работодател, за мен ще бъде най-добре да запазя най-ключовия ми персонал, като ще се договоря с работниците ми да се запишат в бюрата по труда, и постепенно в зависимост от търсенето ще увеличавам заетостта."

Относно предложената от правителството мярка за изплащане на 60% от заплатата без да бъде освобождаван работникът, Бобева смята, че тя "няма да бъде достатъчна и достатъчно ефективна", защото трудно ще се администрира и ще отнеме време, в което фирмите ще натрупат задължения към служителите си.

Според Бобева позитивното от сегашната екстремна ситуация е, че тя стимулира позитивна промяна в администрацията:

"Започнахме да се електронизираме. Голяма част от услугите, за които администрацията се колебаеше дали да ги въвежда, сега й се наложи да ги въведе. Това, което мен много радва, че някои от министерствата започнаха да въвежат така мечтаните и необходими мерки за намаляване на административната тежест. Това ще се отрази краткосрочно много благоприятно и много се надявам те да продължат и след това извънредно положение."