Всеки ден в бюрата по труда в страната се регистрират по 1300 души, като в последния ден на миналата седмица това са били 1301 души. От въвеждането на извънредното положение безработицата е започнала рязко да нараства, като преди това в новорегистрираните на ден са били наполовина. Това потвърди в интервю за bTV министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Очакваме голям ръст на безработицата, имаме готовност през оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" да подпомогнем обезщетенията за безработица", каза още ресорният министър.

По нейните думи обаче успоредно с процеса на съкращаване на персонал върви и такъв на търсене на служители. Като пример Сачева даде някои ресторанти, пренасочили дейността си към доставките на храна и наемат хора, които да ги извършват.

Въпреки това именно ресторантьорският бранш се очаква да бъде сред най-потърпевшите от мерките, предприети с цел ограничаване на епидемията у нас. Затварянето на заведенията ще засегне около 250 000 работещи в цялата страна, на колкото са изчислявани заетите в бранша.

Не по-малко потърпевши са и компаниите от тежката индустрия и някои производства. Един от работодателите, които вече освобождават хора, е производителят на течна стомана у нас - пернишката "Стомана индъстри". Според информация на "Капитал" дружеството ще ограничи производството си и ще съкрати около 300 души от персонала си от общо близо 1200 заети.

Основна причина за предприемането на тази стъпка е разпространението на коронавируса. Но то е само последният фактор, натежал върху бизнеса на "Стомана индъстри". От 2018 година търсенето на стомана постепенно намалява и през миналата година това вече оказа значителен натиск върху индустрията, както и върху българското дружество.

През последните две седмици в резултат на обявеното извънредно положение у нас редица големи работодатели спряха временно работа. Сега стои въпросът ще запазят ли те всичките си служители или също ще бъдат принудени да съкратят час от персонала си.

В това число влиза и най-големият частен работодател у нас - оръжейният производител "Арсенал". В началото на миналата седмица от ръководството на компанията обявиха, че фабриката им в Казанлък ще остане затворена до 29 март. Така до края на месеца почти всички около 9500 служители на "Арсенал" остават в платен или неплатен отпуск.

"Арсенал" затваря завода си в Казанлък до края на месеца

Най-големият частен работодател в България спира работа до края на месеца

Фабриката на компанията остава затворена до 29 март включително