Поне една четвърт от американската икономика изведнъж спря работа заради пандемията, показва анализ, подготвен за The Wall Street Journal. Икономисти казват, че подобно нещо не се е случвало никога в историята. Изследването е проведено от Moody's Analytics.

Макар че осем на всеки десет окръга в Щатите са в специален ограничителен режим заради коронавируса, анализът показва, че те отговарят за почти 96% от националната икономика. 41 щати са издали заповеди поне някои бизнеси да затворят врати, за да ограничат разпространението. Ресторанти, университети, фитнеси, кина, паркове, бутици и милиони други "маловажни бизнеси" спряха работа. Резултатът: спад от 29% на икономическата активност спрямо първата седмица на март.

Марк Занди, главен икономист в Moody's Analytics, не смята, че икономиката на САЩ може да издържи подобен спад още два месеца. Ако това се случи, БВП ще се срине със 75% през второто тримесечие, изчислява той. По думите му, много окръзи ще облекчат поне част от мерките преди лятото, като спадът в икономиката ще е 30% през второто тримесечие на годишна база.

Повечето икономисти очакват активността да се завърне на по-високи нива през лятото или есента. Но спадът на дневна база - колкото и време да продължи - е ужасяващ.

Между 1929 и 1933 г., по време на Голямата депересия, икономическата активност пада с 26%. През рецесията от 2008 г. спадът е 4%.

Анализът почти със сигурност подценява общия спад, тъй като се концентрира върху загубата на икономическа активност, причинена само от затворените бизнеси и не взима предвид спада на търсенето заради по-високата безработица, загубата на богатство на домакинствата и намалените разходи на бизнеса.

Настоящата икономическа криза не си прилича с предходни, като рецесията от 2007/09, която бе причинена от натрупване на дълг от домакинствата и бизнеса и срива на пазара на жилищата. Тя започна с шок при търсенето - загуба на богатство на домакинствата и срив на доходите, което намали разходите, което пък от своя страна засегна и бизнеса. Този път е обратното: предлагането (бизнесът) затварят първи, което пък от своя страна влияе на домакинствата.

Според Занди най-доброто сравнение е със силно земетресение или с терористичните атаки от 11 септември 2011 г., когато авиолиниите спряха полетите. В дните след атаката БВП падна с $111 млрд. при днешни цени. За сравнение, в трите седмици след първите мерки в САЩ, БВП пада с $350 млрд. "Все едно щатът Индиана изчезна за цяла година", казва Занди.

Анализът показва още как съдбата на националната икономика е свързана непропорционално с големите градски райони. Една десета от спада се свързва с едва три окръга: Лос Анджелис, Ню Йорк (Манхатън) и Кук Каунти (Чикаго).

Отделно изследване на Economic Innovation Group показва, че в Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът забавянето е движено основно от две индустрии: имотите и търговията на дребно. В други, като ресторанти и барове, икономическата активност се срива с три четвърти.

Затварянето на бизнеси засяга предлагането, което от своя страна ще засегне икономиката още повече. Около 10 млн. души загубиха работата си в САЩ за две седмици. Тези хора ще намалят разходите си, което пък ще засегне и компаниите, които все още работят.