Обновена в 16:00 ч. с нови данни за безработицата

Правителството на САЩ вероятно ще отчете още едно шокиращо ниво на броя на исканията за безработиц, дори след като близо 10 милиона души кандидатстваха за обезщетения през предходните две седмици заради спирането на бизнеса заради пандемията, пише Daily Sabah.

Някои анализатори предполагат, че ще бъде поставен нов рекорд по броя на исковете, подадени за миналата седмица. Джеси Еджъртън, икономист от JPMorgan Chase, прогнозира, че 7 милиона души ще подадат молби за обезщетения през миналата седмица. Официалните данни показаха, че 6,6 млн. американци са останали без работа за седмица, а за месец общият им брой е близо 17 млн. - или 10% от общия пазар на труда. Данните за предходната седмица бяха ревизирани нагоре до 6,9 млн.

Нов рекорд  в САЩ: 6,6 милиона души са останали без работа само за седмица

За седмица в САЩ без работа останаха толкова, почти колкото е населението на България

Това е близо два пъти повече в сравнение със седмица по-рано

До 50 милиона работни места заплашени от съкращения, свързани с коронавируса, казват икономисти - около една трета от всички работни места в САЩ. Малко вероятно е всички тези работници да бъдат уволнени или да предявят искане за безработица. Но това предполага изключителната величина на безработицата, която може да бъде резултат от пандемията.

Според Бет Ан Бовино, главен икономист в S&P Global Ratings, съкращенията ще покачат нивото на безработицата до 15% през следващия месец, като поне 13 милиона работни места ще бъдат загубени. "Помислете, че по време на Голямата рецесия, която приключи през 2009 г., безработицата не надхвърли 10%."

Икономиката вероятно ще е в дълбока рецесия

Данните за американската икономика също са мрачни. С преобладаващото мнозинство в страната, прекъснало стопанската дейност, икономическата активност се забави сериозно. Джанет Йелън, бившата председателка на Федералния резерв, прогнозира, че икономиката вероятно ще се свие с 30% през тримесечието април-юни - свиване, което ще бъде рекорд. "Това е огромен, безпрецедентен, опустошителен удар", каза Йелън.

Кои щати са най-силно засегнати?

Четиридесет и шест от общо 50 щата отчитат увеличение на заявленията за обезщетения, като само от Род Айлънд, Минесота, Невада и Ню Хемпшир отчитат спад, което вероятно ще се окаже временно. Най-големите щати - Калифорния, Тексас и Ню Йорк - все още отчитат огромни увеличения. В Калифорния исковете са скочили с 27% до повече от 850 хил. души.