Съединените щати вече са в рецесия и ще останат така през първата половина на годината, показва проучване на 45 икономисти.

Те прогнозират рязка, кратка рецесия за първата половина на 2020 г., тъй като пандемията от коронавирус "силно ограничава икономическата активност", установи проучването на National Association for Business Economics, предава CNN.

Икономическият растеж вероятно е спаднал със темп от 2,4% през първото тримесечие, прогнозира NABE и ще спадне с 26,5% през второто тримесечие.

Пазар на труда

Пазарът на труда в САЩ също ще поеме сериозен удар, тъй като коронавирусът "затвори" много бизнеси. От NABE казват, че се очаква нивото на безработица да нарасне до 12% до средата на годината. САЩ могат да загубят 4,58 милиона работни места през второто тримесечие. Тази загуба ще доведе до намаляване на потребителските разходи, основен двигател на американската икономика. Те представляват приблизително 70% от икономическия растеж.

Икономисти: Безработицата в САЩ вероятно ще е по-висока, отколкото е била през Голямата рецесия
Обновена

Икономисти: Безработицата в САЩ вероятно ще е по-висока, отколкото е била през Голямата рецесия

До 50 милиона души са заплашени от съкращения

Прогнози

Въпреки резкия спад, икономистите са оптимисти, че икономиката ще се възстановява през втората половина на 2020 г., като расте със скорост от близо 6% до края на годината. "Прогнозите предполагат, че условията ще се подобрят до края на годината с подкрепата на агресивни фискални и парични стимули", заяви президентът на NABE Констанс Хънтър.

Федералният резерв обяви допълнителни 2,3 трилиона долара заем за малки фирми и потребители.