Нивото на безработица в Турция се повиши до 13,5% през ноември-януари - най-високото ниво за девет години, показват официалните данни в петък. Това е ново доказателство за негативното въздействие на миналогодишната валутна криза, коментира Reuters.

Икономиката на страната се е свила по-рязко от очакваното - с 3% през четвъртото тримесечие на 2018 г. Това е най-лошото ѝ представяне от почти едно десетилетие, което показва, че спадът на лирата миналата година с близо 30% е спомогнал за изпадане на икономиката в рецесия.

Броят на регистрираните безработни скочи до 4,3 милиона през трите месеца до януари, което е ръст от над един милион от година по-рано, когато процентът на безработните достигна 12,7 процента, показват данните от турския статистически институт.

През последните три месеца на 2018 г. безработицата е била 12,3%.

През февруари правителството и Съюзът на камарите и стоковите борси започнаха кампания за увеличаване на заетостта, която според тях ще осигури работни места за 2,5 милиона души.

И президентът Реджеп Таип Ердоган, и неговият син-финансовият министър Берат Албайрак заявяват, че Турция е преминала през най-тежките икономически проблеми.

Неселскостопанската безработица през периода ноември-януари е 15,6%, показват данните, спрямо 14,3% през октомври-декември.

Лошите новини за турската икономика не спират

Лошите новини за турската икономика не спират

Производството продължава свиването си