Може да се каже, че Полша преживява своеобразна бирена революция. Най-голямата източноевропейска икономика вече е изпреварвана само от Германия в границите на Европа що се отнася до производството на пиво.

От години Полша е един от водещите производители на бира, според доклада на The Brewers of Europe. Едва през 2018 година обаче страната е успяла да изпревари Великобритания с общо над 42,6 милиона хектолитра и да застане на втората позиция за Стария континент, пише сайтът Emerging Europe.

Въпреки че 2019 година донесе спад в производството на пиво на континента, Полша успя да запази втората си позиция след Германия с общо над 40 милиона хектолира. Износът на бира за същия период е възлизал на 204 милиона евро, като най-големият пазар за страната е Нидерландия.

По думите на Бартоломей Морзицки, който е директор на Съюза на работодателите в пивоварната индустрия в Полша, централноевропейската държава не е била винаги такъв гигант в този сектор.

"Полша премина през истинска бирена революция, като се трансформира от традиционна страна за производство на водка в бирена такава", разказва той.

По неговите думи до голяма степен това се дължи на икономическите реформи, последвали след падането на Желязната завеса, които са помогнали индустрията да се превърне в това, което е днес.

"Наред със социо-икономическите промени, последвали след 1989 година, пивоварният сектор се прероди. Основно това се дължи на международните компании, които започнаха да модернизират пивоварните в Полша, новите технологии и разработването на нови рецепти", обяснява експертът.

Морзицки е на мнение, че това развитие е дошло и на фона на много усилия от страна на сектора, както и на мащабни вложения.

"След 30 години и след инвестирането на близо 13 милиарда злоти, пивоварната индустрия у нас е на световно ниво. Имаме над 300 пивоварни в цялата страна и се радваме на над 1500 нови продукта всяка година", посочва той.

Освен това секторът е от значение и за пазара на труда в Полша, като той допринася директно за 9500 работни места.