Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия и бивш президент и премиер на страната Дмитрий Медведев, коментира, че Европа ще трябва да "броди по света" в търсене на петрол със същото високо качество като руския, пише Прайм.

"Европейските граждани и бизнес могат да бъдат поставени "до стената". Затова те решиха да отложат отказа от руски петрол с няколко месеца, за да намерят алтернативни източници на доставки. Сега европейците ще има да обикалят света в търсене на суровини от същото качество", отбелязва политикът.

Според Медведев, "европейците освен това може да се сблъскат и с недостиг на определени видове гориво, като дизеловото, което е необходимо за селскостопанската техника".

Как руските танкери (ще) "заобикалят" петролното ембарго

Как руските танкери (ще) "заобикалят" петролното ембарго

Транспортирането на руски петрол се е превърнало в "много, много печеливш" бизнес, според експерт

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия предположи, че на Европа може да се наложи да търси "сиви" схеми за получаване на руски петрол, заобикаляйки собствените си санкции".

Русия от своя страна е в състояние да намери начини за решаване на проблемите, възникнали с въвеждането на шестия пакет от санкции, смята Медведев. "Забраната за застраховане на танкери с руски петрол може да бъде решена чрез държавни гаранции по споразумения с трети страни", отбелязва предишният руски президент.

Каква е "ахилесовата пета" на руския петрол

Каква е "ахилесовата пета" на руския петрол

Ролята на застрахователите