Германските компании са свили намеренията си за инвестиции и наемане на персонал, на фона на ниските перспективи за растеж в най-голямата икономика в Европа. Това показа проучване на бизнес средите на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари - DIHK.

Анкетираните компании са 24 000 и малко над половината от тях смятат икономическата политика на страната като бизнес риск, като опасенията нарастват и в индустрията, според анализа, цитиран от Bloomberg.

Само 13% прогнозират подобрение през следващите 12 месеца, а 35% се подготвят за влошаване на ситуацията.

"Компаниите пренаписват инвестиционните си планове и променят своите намерения за наемане на работа - и двете в отрицателна посока", коментира управляващият директор на DIHK Мартин Ванслебен

Групата още през май прогнозира, че германската икономика ще стагнира тази година, сега прогнозира свиване от 0,5%, след от липса на растеж през 2024 г.

И бизнес проучвания, публикувани по-рано тази седмица от S&P Global, са горе-долу в този тон, като показаха, че активността в частния сектор се е свила с по-рязък темп този месец, отколкото през септември.

Втора рецесия грози Германия до края на годината

Втора рецесия грози Германия до края на годината

Германската икономика ще се свие тази година

Германия не е регистрирала експанзия повече от година и икономистите виждат перспективи за лека рецесия, на фона на енергийната криза, слабото търсене ит китайска страна и по-високите лихвени проценти.

Според DIHK разходите за енергия и суровини са най-голямото главоболие, следвани от липсата на квалифицирана работна ръка в Германия, както и слабото вътрешно търсене. Сред индустриалните компании също оптимизмът е намалял, като едва половината виждат добри перспективи.