Най-голямата икономика е Европа Германия няма да избегне втора рецесия тази година. Това се дължи на слабата индустрия, според прогнози. Брутният вътрешен продукт е намалял с 0,2% през третото тримесечие и вероятно ще спадне с още 0,1% до края на 2023 г. Това показва проучване на Bloomberg сред икономисти. Техните прогнози сочат слабо възстановяване.

"Ръстът в икономически план ще бъде слаб в продължение на много години, заради някои проблеми", коментира Денис Хуцермайер,който е икономист в Изследователския институт Handelsblatt в Дюселдорф. По думите му германската икономика ще се свие тази година и ще се изправи пред "слаб растеж" през следващите години.

Според икономистите Германия ще е преживее пет последователни тримесечия без никакъв икономически ръст. Ситуацията съживи сравненията с 90-те години на миналия век, когато страната беше определена като "болния човек" на Европа.

Прогнозите показват, че БВП на Германия ще спадне с 0,4% през 2023 г. и ще се възстанови едва с с 0,5% през следващата година. Това е много по-слабо възстановяване от очакваното в последните прогнози на Международния валутен фонд или германското правителство, съответно за 0,9% и 1,3%.

Каквото и да от това да се сбъдне през следващата година, перспективите на страната продължават да са тревожни.

"Има дългогодишни предизвикателства пред растежа и доста неща върху които Германия трябва да работи", коментира Оя Челасун, заместник-директор на европейския отдел на МВФ.

От пример за света, Германия се превърна в най-зле представящата се развита икономика. Как се случи?

От пример за света, Германия се превърна в най-зле представящата се развита икономика. Как се случи?

Спадът на най-голямата икономика в Европа дойде след загубата на евтиния природен газ от Русия

Междувременно главният изпълнителен директор на Deutsche Bank AG Кристиан Севинг коментира, че страната се нуждае от структурни реформи, "по отношение на цените на енергията, по отношение на инфраструктурата, имиграцията."

Германският финансов министър Кристиан Линднер обаче заявява, че перспективите на икономиката остават добри.

"Пророчествата за гибел са неуместни", смята той. "Германия има огромен потенциал за развитие и солидни икономически основи и ние сме решени да укрепим тези основи."