Приемането на България в Еврозоната е една дългосрочна цел, каза в парламента министър-председателят Бойко Борисов преди да замине за Брюксел за участие в Съвета на ЕС, съобщи БНР. Премиерът посочи, че ако нашата страна подкрепи политическото споразумение, България ще избегне опасните последици от Европа на две скорости. Борисов подчерта, че правителството винаги е работило за приближаването на България към стандарта в ЕС.

Премиерът заяви, че България трябва да се впише в актуалните процеси в ЕС и да се превърне в активен член на Европейската общност. Премиерът заяви, че нашата страна ще се присъедини към Пакта за финансова стабилност на ЕС (известен и като Пакта "Евро +"). Той посочи, че България е една от страните с най-малък дълг в ЕС и въпреки кризата, към момента сме с най-ниски данъци в целия ЕС.

Българското правителство вече е подготвило национален план за финансова стабилност, част от общата управленска стратегия, увери Борисов. Сред мерките, които са предвидени са:

- повишаване на конкуренцията и ограничаване на влиянието на монополните структури,

- модернизиране на системите на образование,

- повече иновации,

- подобряване на регулаторната рамка,

- реформиране на пазара на труда,

- осъществяване на пенсионна реформа,

- подобряване на фискалните рамки,

- по-добро и прозрачно управление на фискалния сектор.

Премиерът заяви, че времето, когато България е казвала безкритично "да" на всичко, е свършило. „Ние ще отстояваме своите национални интереси ясно и категорично, затова България ще държи да запази своите конкурентни предимства; на първо място това са ниските данъци. Ще продължим да отстояваме независимостта на данъчната си политика и няма да допусне пряко или косвено повишение на данъците", подчерта премиерът, цитиран от БТА.

"На Европейския съвет ще бъде разгледано политическо споразумение за пакта "Евро +". Финансовата и икономическата криза показаха, че политическото управление има нужда от подобряване и заздравяване", каза премиерът. Премиерът посочи, че и португалското правителство е подало оставка.

Той съобщи, че лидерите на еврозоната са се споразумели за пакта "Евро +". Целта е по-добра координация на средствата на европейските държави с цел повишаване на конкурентоспособността.

"Правителството на България не бива да остава извън този ключов пакт. Приемането на България в еврозоната е важно за страната, защото става въпрос за икономическата стабилност. България ще избегне опасните последици от установяването на "Европа на 2 скорости". Винаги сме работили да приближим страната до останалите европейски страни, да направим невъзможно безотговорното финансово положение.

Валутният борд бе поставен, за да се овладее икономическата ситуация през 1996-1997 г., но това вече не е достатъчно. България ще се присъедини към пакта "Евро +". Подкрепата ни за еврото е принципна", заяви още премиерът Бойко Борисов.