Европейските лидери днес започват двудневна среща на фона на засилено напрежение заради продължаващата криза в Северна Африка и сложната обстановка в Япония след опостушителните бедствия и разрушени ядрени централи. Официално темите за дискусия на Европейския съвет са мерките за излизане от финансовата криза, ситуацията в Либия и Япония, предаде БТА.

В срещата ще участва и премиерът Бойко Борисов, който цяла нощ прекара в Сливен, ръководейки лично операцията около драмата с опит за грабеж на местен клон на Инвест банк.

Лидерите ще се опитат да постигнат единодушие по въпроса за военната намеса в Либия и политическата криза в Португалия, която може да дестабилизира отново еврозоната.
Срещата започва в Брюксел в 17 часа местно време (18 часа българско време) и ще бъде закрита в петък на обяд.

Основен повод за притеснение за европейските лидери е политическата и икономическата ситуация в Португалия, обобщават агенциите. Вчера вечерта португалският премиер Жозе Сократиш подаде оставка, след като парламентът не одобри правителствената програма за намаляване на разходите. Рестриктивният план беше отхвърлен въпреки предупрежденията на Сократиш, че този ход ще принуди Лисабон да поиска международна финансова помощ. Да припомним, че миналата година към спасителния план прибегнаха Гърция и Ирландия.

В своята покана до участниците председателят на Съвета Херман ван Ромпой е обявил, че ще се обсъждат националните икономически политики по прилагането на стратегията "Европа 2020". Целта е да бъдат одобрени мерки, позволяващи на европейските страни да преодолеят кризата и да се насочат към устойчив икономически растеж и заетост.

По темата Либия Ромпой очаква да бъде осигурена бърза подкрепа за страните от региона. Очаква се потвърждение на позицията на ЕС либийският лидер Муамар Кадафи незабавно да се оттегли от властта и признание на опозицията от Бенгази за политически събеседник.

Относно ситуациятав Япония е особено важно да изразим нашата решителност за подкрепа на японските ни приятели, които се борят да преодолеят последиците от бедствията, добавя председателят на Съвета в писмото си до европейските лидери. Той очаква на срещата да бъдат обсъдени и поуките от събитията в Япония, особено по отношение на ядрената сигурност.