Британският финансов министър Филип Хамънд заявява в сряда, че може да отпусне милиарди лири за допълнителни публични разходи или данъчни облекчения, стига парламентът да реши проблема с Brexit, информира Reuters.

Хамънд казва пред депутатите, че може да отпусне хватката си върху публичните финанси, ако те спасят Великобритания от шока от напускането на най-големия търговски блок в света без споразумение. "Надявах се, че ще го направим във вторник, но съм убеден, че ще го направим през следващите седмици", казва той.

Във вторник парламентът отхвърли предложения за Brexit план на премиера Тереза ​​Мей за втори път, малко повече от две седмици преди насрочената дата на напускане на ЕС.

"Оставането без сделка би означавало значителни смущения в краткосрочен и средносрочен план и по-малка икономика със сериозни щети върху просперитета ѝ в дългосрочен план, отколкото ако сключим сделката", казва Хамънд пред парламента, предупреждавайки за по-висока безработица и по-ниски заплати при Brexit без сделка.

"Това не е това, за което британците са гласували през юни 2016 г.", казва той.

Великобритания обеща да не налага тарифи за 87% от вноса при Brexit без сделка

Великобритания обеща да не налага тарифи за 87% от вноса при Brexit без сделка

Целта е да бъде ограничен ръста на цените

Новите шестмесечни фискални прогнози показаха, че британските публични финанси са в по-добра форма, отколкото през октомври, когато Хамънд представи пълния си годишен бюджет, дори на фона на по-слабата перспектива за икономиката на страната.

Силните постъпления от данъка върху доходите, отразяващи най-ниското равнище на безработица в Обединеното кралство от 70-те години насам, въпреки забавянето на икономиката, стоят зад подобрената перспектива за бюджета.

Хамънд каза, че сега разполага с 26,6 млрд. паунда фискално пространство за маневри, което той определя като инструмент за подпомагане на икономиката на Великобритания - например, чрез допълнителни разходи или намаление на данъците - в сравнение с предишните оценките за 15,4 млрд. паунда.

Той повтаря прогнозата си, че ще има "дивидент" от сделка за Brexit, тъй като компаниите ще възвърнат доверието си и ще може да избира между увеличаване на разходите за обществени услуги, капиталови инвестиции и поддържане на ниски данъци, като същевременно намалява дълга.

Независимо от това, британските независими бюджетни прогнози сочат, че почти половината от финансовата свобода на Хамънд може да бъде загубена, в зависимост от това как официалните статистици третират студентските заеми в публичните сметки.

Brexit вече коства на Великобритания £80 милиарда

Brexit вече коства на Великобритания £80 милиарда

Преговорите за търговия между Лондон и нейните партньори остават без особени резултати

Хамънд също обявява допълнително финансиране от 100 милиона паунда за полицията, за да се справи с нарастващата престъпност и нападения с хладно оръжие след порой от убийства с висок профил.

В пълното си бюджетно изявление през октомври Хамънд също изложи перспективата за по-високи разходи или намаляване на данъците, ако парламентът подкрепи плана на правителството за Brexit. Британският парламент отхвърли този план през януари и отново във вторник.

Хамънд обявява официални прогнози, показващи, че ръстът ще бъде по-слаб през тази година от очакваното през октомври, но бюджетният дефицит на Великобритания ще бъде по-малък. Прогнозите са изготвени от Службата за бюджетна отговорност, британския орган за наблюдение на бюджета, при предположение, че Великобритания ще напусне ЕС със сделка.