Правителството на Великобритания няма да налага мита на вноса на стоки в страната в случай на Brexit без сделка, гласи временен план, обявен по-рано днес. Никакви мита няма да бъдат налагани и на вноса от Северна Ирландия в Ирландия. Според публикувания план, 87% от вноса на стоки по стойност ще бъде безмитен, в сравнение с 80% в момента.

Оставащите 13%, които включват месо, млечни продукти, както и сглобени автомобили, ще бъдат обмитявани, за да бъде предпазена местната индустрия. Списъкът не включва части за автомобили от ЕС.

Планът цели да компенсира и ограничи ръста на цените за потребителите в случай на Brexit без сделка като резултат от срива на паунда и по-високите разходи за внос. Снощи депутатите отхвърлиха и последните промени по сделката между Лондон и Брюксел. Днес ще има още едно гласуване, а ако и при него вотът е отрицателен, в четвъртък ще бъде взето решение дали периодът на преговорите да бъде удължен.

Великобритания ще запази настоящите мита при вноса на гориво и керамика като защита срещу "нечестни световни търговски практики", като ценови дъмпинг.

Германският план за Brexit: Британците да платят сметката

Германският план за Brexit: Британците да платят сметката

Как предприятията в най-голямата европейска икономика се готвят за напускането от ЕС на петия си най-голям пазар?