Най-близката до България страна, кандидат за Летните олимпийски игри през 2024 година, се отказа от желанието си за домакинства спортния форум.

Будапеща е оттеглила кандидатурата си за домакин на игрите, което разчиства пътя на Париж и Лос Анджелис.

Причината за отказа е една: високите разходи за организиране на първенството, разказва CNN Money.

"Много хора се страхуват, че разходите ще бъдат непоносими", казва Миклос Хайнал, който е от организаторите на петиция срещу игрите.

Унгария далеч не е първа страна, чиито олимпийски амбиции за се изпариха по време на процеса по кандидатстване. Рим и Хамбург бяха сред първоначалните кандидати за 2024, но се отдръпнаха. Стокхолм и Краков участваха за Зимните олимпийски игри през 2022, но също се отказаха.

И това не е никак случайно. Домакинството на които и да игри изисква план за построяването на мащабни спортни съоръжения, бази за настаняване на атлетите и не на последно място - подсигуряването на охраната.

Всичко това струва милиарди долари, като за пример може да се дадат последните игри в Рио де Жанейро, за които по данните на Oxford's Business School само преразходът е бил 1.6 милиарда долара.

И може би най-категоричният пример за финансовата тежест на едно домакинство на Олимпийски игри е канадският град Монреал, който беше домакин на Летните игри през 1976 година. Градът излезе от тях с 1.5 милиарда долара дългове, които през 2006 година още не беше платил.