"Булгаргаз" иска от руския енергиен гигант "Газпром" €400 милиона заради спрения руски газ преди две години. Това съобщи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на брифинг. 

България без руски петрол: ще поскъпнат ли горивата и с колко

България без руски петрол: ще поскъпнат ли горивата и с колко

От днешния 1 март 2024 година руските горива са заменени с внос от Казахстан, Ирак и Тунис

Съгласно договора първоначално "Булгаргаз" ще изпрати претенцията към "Газпром Експорт", а ако не получи отговор, ще се обърне към арбитражен съд в Париж. Българската страна дава месец на "Газпром" да изпати компенсациите.

"Смятам забавяне с повече от две години за недопустимо", заяви Владимир Малинов.

Снимка 203882

Източник: Wikipedia

От компанията са направили правен и финансов анализ, на базата на които е взето решението за предявяването на претенцията. 

Министър Малинов коментира и приключилия търг за втечнен природен газ на терминалите в Турция за месец юни. "В процедурата са участвали 13 компании, като 10 от тях са подали обвързващи оферти. След класиране по предварително обявени от Булгаргаз критерии, на първо място е класирана компанията "Боташ".

"В допълнение за резервирания капацитет по подписаното между компаниите в края на 2022 г. споразумение, "Боташ" ще направи отстъпка, която ще доведе до спестяване на около 11,5 млн. лв. от разходите на "Булгаргаз" за месец юни", допълни Малинов.

"Днес "Булгаргаз" ще обяви и две тръжни процедури - едната за използване на свободния капацитет по споразумението с "Боташ" при равни условия за всички търговски участници. Втората тръжна процедура е за извършване на услуга от страна на "Булгаргаз" за компании, които биха желали да доставят газ за целия регион", каза още енергийният министър.

Много европейски компании съдят "Газпром" от месеци заради неизпълнени ангажименти по договорите през 2022 година. Компанията опитва да парира действията им чрез съда в Санкт Петербург, който постановява, че арбитражни дела не могат да бъдат водени в арбитражни съдилища извън Русия.

При спадащи темпове на производство в Русия, "Газпром" завърши на загуба 2023 година

При спадащи темпове на производство в Русия, "Газпром" завърши на загуба 2023 година

Това се случва за първи път от 25 години