От днешния 1 март България не може да произвежда, използва и внася руски петрол за производство на горива. След решение на Народното събрание, вследствие на продължаващата война на Русия в Украйна дерогацията окончателно отпадна.

Вносът на суровини от Москва спира окончателно, след като депутатите предсрочно прекратиха дерогацията, която ЕК беше дала на страната ни до края на 2024 година.

Снимка 397945

Източник: iStock

Вносът на горива от Русия са заместени с внос от Казахстан, Ирак и Тунис

За момента казахстанският петрол ще е основният заместител на руските горива за българския пазар, защото има сходни характеристики. Цената му обаче е по-висока - разликата с руското гориво е $2,50.

Поевтиняване на масовия бензин А95 и дизела у нас за последните три месеца. С колко паднаха цените?

Поевтиняване на масовия бензин А95 и дизела у нас за последните три месеца. С колко паднаха цените?

Само от началото на месеца разликата е близо 10 стотинки за литър

Това ще се отрази на цените на горивата у нас, но леко, заяви Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация. Като цяло очакванията на бранша са цените да се задържат около сегашните им стойности.

"Цените на горивата в България са адекватни и са свързани със случващото се на международните пазари. Пазарът ще бъде осигурен. Цените вече са се повишили с 2% за бензина и с около 3% за дизела, но отва не е нищо сериозно. Вероятно предстои още леко покачване, особено през летните месеци, но то няма да е голямо", коментира Бенчев.

Проверка на Money.bg показа, че през последния месец масовият бензин А-95 у нас е поскъпнал средно с 3 стотинки и литър се продава средно за 2,66 лева. По-чувствителна промяна има при дизела. В началото на февруари цената му бе 2,67 лева, но месец по-късно цената му е с 10 стотинки отгоре.

Ще спре ли да изпълнява полети правителственият авиотряд?

Ден преди да влезе в сила забраната за ползване на руски петрол в България, правителственият авиоотряд предупреди, че ще се наложи да спре да изпълнява полети.

В писмо ръководителят на Държавния авиационен оператор Златко Златев уведоми транспортния министър, че от днешния 1 март на практика авиотряда няма доставчик на керосин. Изходът за него е дерогацията за тях да продължи да действа или хазната да плаща по-скъпо за гориво.

От Министерството на транспорта заявиха за Money.bg, че към момента се въздържат от коментар по темата.

"Бензин газят ...": В Русия се появи недостиг на горива на бензиностанциите

"Бензин газят ...": В Русия се появи недостиг на горива на бензиностанциите

При това дизелът поскъпва