Все повече региони на Русия започнаха да съобщават за недостиг на гориво на бензиностанциите. В редица бензиностанции изчезват някои видове бензин и дизел. След Астраханската, Волгоградската област и Калмикия, такива сигнали идват от Саратовска, Рязанска и Новосибирска области, както и от Крим, установи "Известия". Вече са подготвени писма по въпроса до Министерството на земеделието от властите на Ростовска и Рязанска област, а до Министерството на енергетиката - от властите на Хабаровския край.

От Министерството на земеделието казаха на "Известия", че са информирали Министерството на енергетиката и Министерството на транспорта за повишаването на цените на дизеловото гориво и прекъсванията на доставките му. От ведомството отбелязват, че наличието на горива е от съществено значение за стопаните в периода на сезонната полска работа.

Случващото се е свързано с увеличаване на времето за доставка на петролни продукти по железопътен транспорт, на фона на претоварването, сезонното търсене и ремонтите на рафинериите. Какви други са причините за проблемите с горивата в Русия, пише "Известия" в свой анализ, на основата на експертни мнения.

Сериозността на проблема

Регионите на Русия са изправени пред недостиг на гориво - бензинът изчезва на бензиностанциите, селскостопанските райони страдат от недостиг и поскъпване на дизела, разказват представители на горивния бизнес пред "Известия".

По думите на Герман Колотов, генерален директор на "Мосрегионгаз" (верига бензиностанции работеща в Крим), недостигът на горива на бензиностанциите в Крим, Краснодарския край и други южни региони става поради нарушения на времето за доставка на стоки с железопътен транспорт до получателите им.

Недостигът или липсата на дизел на бензиностанциите в южните райони потвърди за "Известия" Владимир Матягин, президент на голямата асоциация на товарните превозвачи "Грузавтотранс". Той отбелязва, че там на някои бензиностанции казват на клиентите, че колонката за дизелово гориво е повредена.

Проблемът с изчезването на бензина на някои бензиностанции в техните региони беше потвърден за изданието от управляващия партньор на мрежата от бензиностанции в Саратовска област GP Vympel Екатерина Савкина, както и от участници в пазара на горива в района на Рязан.

"Сега практически работим с много ниски резерви на горива. На някои бензиностанции в региона изобщо няма", казва Екатерина Савкина.

Русия обяви колко е бюджетният й дефицит спрямо БВП - за първи път от 2 години

Русия обяви колко е бюджетният й дефицит спрямо БВП - за първи път от 2 години

Приходите от петрол и газ продължават да са драстично по-малко от миналогодишните

Както "Известия" писа, в края на юли времето за транспортиране на гориво с железопътен транспорт в Русия се удвои в сравнение с миналата година. Тогава от бранша обясниха, че Руските железници са претоварени поради необходимостта от пренасочване на износа на въглища от западни посоки към изток.

Причината бяха променените икономически условия - в светлината на антируските санкции трябваше да бъдет възстановени логистичните вериги, както и натоварването поради сезонното туристическо търсене.

Но освен закъсненията в железопътния транспорт, върху ситуацията влияят и ремонтите на рафинериите, коментира Дмитрий Гусев, заместник-председател на Надзорния съвет на Асоциацията "Надежден партньор" (асоциация на производителите и продавачите на енергийни ресурси).

В регионите днес са загрижени не само за проблема със забавянето на доставките на гориво, но и за увеличаването на цената му, отбеляза Дмитрий Гусев. По тази причина Министерството на земеделието на Оренбургска област се обърна към Федералната антимонополна служба поради рязкото увеличение на цените на дизеловото гориво. През изминалата седмица в много региони са регистрирани сигнали за покачване на цените на дизеловото гориво, както и за проблеми с наличността му на бензиностанциите, казва и заместник-министърът на земеделието на Русия Андрей Разин по време служебно онлайн съвещание.