Руският газов гигант "Газпром" завърши 2023 г. с нетна загуба от 629,09 милиарда рубли (около 7 млрд. долара), като разчетите са по международните счетоводни стандарти, следва от отчетите на компанията, съобщи Forbes.А за предходната 2022 г., "Газпром" реализира печалба от 1,23 трилиона рубли.

Предният път, когато една от най-големите газови компаний в света е отчела годишна загуба по международните стандарти на финансовата отчетност, е през 1999 г., т.е. преди 25 години. Тогава обаче нетната загуба е била по-малка от сегашната - 79,3 милиарда рубли.

Приходите на "Газпром" през 2023 г. са намалели с 26,8% спрямо предходната година, до 8,54 трилиона рубли. Оперативните разходи на комапията също намалели, но само със 7,8% до 8,58 милиарда рубли. Според предварително допитване, анализаторите очакваха средно "Газпром" да завърши миналата година с печалба от 447 милиарда рубли (около 5,1 млрд. долара).

През декември 2023 г. зам.-шефът на "Газпром" Фамил Садигов заяви, че компанията очаква "стабилни финансови резултати" за 2023 г. Той тогава твърдеше, че независимо от понижението на цените на газа и на обемите на износа, за 2023 г. се очаква "Газпром" да има повече от 4 трилиона рубли приходи от продажби, както и 3,4 трилиона рубли приходи от други дейности.

Дивидентната политика на "Газпром" по принцип предвижда изплащане на акционерите на поне 50% от коригираната нетна печалба, но при настоящото финансово положение, Бордът на директорите на газовата компания може да препоръча дивидентите да са по-ниски.

Печалбата на "Газпром" за 9-те месеца се срина

Печалбата на "Газпром" за 9-те месеца се срина

От друга страна, наблюдава се увеличение на ликвидността

Секторът на услугите в Русия през април е нараснал с най-бавния си темп от 15 месеца насам под натиска на спад на търсенето, сочи проучване на S&P Global, цитирано от DPA.

Индексът на мениджърите по доставките (PMI) през април спада до 50,5 пункта, спрямо 51,4 пункта през март, но засега остава на положителна територия. Това е най-слабият ръст на сектора от 15 месеца насам (началото на миналата година), като нарастването на новите поръчки е незначително.

Композитният индекс свързан с производството през април спада до 51,9 пункта, спрямо 52,7 пункта през март, което също е най-слабият растеж от 15 месеца насам.