Руската компания "Газпром" за 9-те месеца на 2023 г. (януари-септември) реализира нетна печалба според руските счетоводни стандарти в размер на 446,1 милиарда рубли, спрямо почти 780 милиарда рубли за съшия период на миналата година, показват финансовите отчети на компанията. Това на практика означава, че печалбата на руския газов гигант за периода се е сринала почти наполовина, пише Интерфакс.

В средата на 2022 г. газопроводът "Северен поток" беше "деактивиран", което се отрази на обемите на износа на руски газ. И ако въз основа на резултатите от първата половина на 2022 г. компанията "майка" получи почти 1 трилион рубли печалба, то през третото тримесечие започнаха загуби.

"Газпром" призна че не му достигат средства, съкращава разходи

"Газпром" призна че не му достигат средства, съкращава разходи

Има и намаление на заплатите в компанията

Така през третото тримесечие на 2022 г. компанията е отбелязала загуба от почти 197 милиарда рубли, а през третото тримесечие на 2023 г. е реализирана печалба от 701,1 милиарда рубли, както следва от финансовите отчети на "Газпром".

Така за деветте месеца на 2023 г. само от продажби компанията отчита загуба от 107 милиарда рубли, но след това бяха добавени 511 милиарда рубли приходи от участие в други организации (425 милиарда рубли от които идват точно през третото тримесечие). Също така, през третото тримесечие на годината нетните "други приходи" са се увеличили с 474 милиарда рубли.

Освен това, газовият концерн показа увеличение на ликвидността (средства в текущи сметки) до 857 милиарда рубли в края на септември, в сравнение с 420 милиарда рубли в края на шестте месеца и 169 милиарда рубли - в началото на годината.

Въпреки санкциите: Гърция води преговори с "Газпром" за доставки на газ през 2024 година

Въпреки санкциите: Наша съседка от ЕС води преговори с "Газпром" за доставки на газ през 2024 година

Обсъждат се основно цените на синьото гориво