В Чешката република през 2023 г. са използвани общо 6,76 милиарда кубични метра природен газ, което е най-ниската стойност от 1992 г. насам. Потреблението на синьо гориво е намаляло при всички групи потребители в страната, но най-вече това се отнася за домакинствата, съобщи чешката агенция ЧТК, по данни на Управлението за регулиране на енергетиката. За сравнение, в България се използват годишно около 4 млрд. куб. метра природен газ.

"През 2023 г. потреблението на газ в Чешката република е намаляло в сравнение с предходната година с 10,4% и възлиза на 6,76 млрд. куб. метра. В същото време, показателят е най-ниският от 1992 г. насам. При този вид гориво икономии през 2023 г. са направили всички групи потребители. Свиването на потреблението обаче е особено забележимо в сектора на домакинствата, който е намалил ползването на газ през миналата спрямо предходната година с 11,6%. Огромната част от газа (92%) Чехия е внесла през Германия, а около 8% да доставки пряко от Русия", съобщи чешката агенция.

По думите на шефа на чешкия енергиен регулатор, Станислав Травничек, потреблението на газ в Чешката република е започнало да намалява от третото тримесечие на 2021 г., тоест от когато започна да се усеща енергийната криза в Европа.

На свой ред от Министерството на промишлеността и търговията на Чехия заявиха наскоро, че увеличението на доставките на руски газ в края на миналата година е следствие от текущите събития на международните енергийни пазари и страната вече не е зависима от вноса на газ от Русия.

Преди конфликта в Украйна, доставките на газ от Русия са представлявали около 97% от общия обем газ, получаван от чужбина от Чехия.

Защо Чехия купува изтребители от САЩ за 6,6 млрд. долара

Защо Чехия купува изтребители от САЩ за 6,6 млрд. долара

Турбуленциите във ВВС на страната не са много по-различни от тези у нас