Потреблението на ток в страната за първите 18 дни на януари е с 5,6% по-малко от същия период на миналата година, съобщават от НЕК, предаде Дарик радио.

Специалистите припомнят, че от 20 януари докъм 6 февруари миналата година температурите се задържаха доста под нулата на нива от минус 20-25 градуса.

В сравнение с пролетните температури сега, които скачат до плюс 20, подобно сравнение било неуместно и цифрите изглеждали смешни.

В момента нивото на водата в язовирите, стопанисвани от НЕК, е средно 71% от обема им. До тази дата на миналата година са били произведени 355 000 мегаватчаса електроенергия, а сега - 96 000 мегаватчаса.

Производство на електроенергия от ВЕЦ е със 72 % по-малко, показва сравнението от изминалите дни на януари със същия период на 2006-та. ВЕЦ произвеждат енергия само за регулиране на върховите натоварвания.

Няма критично ниски нива на язовирите, съобщават от НЕК. Язовирите, стопанисвани от Националната електрическа компания разполагат с достатъчно вода, както за питейни нужди и за напояване, така и за поддържане на енергийния баланс на страната.