Китай обяви доста разочароващи икономически данни за месец април, подчертавайки за огромните щети, които локдауните в страната и политиката за нулев на Covid са нанесли на бизнеса и на държавата като цяло. Втората по големина икономика в света отчита шокиращи спадове в продажбите на дребно и фабричното производство, съобщава CNN Business.

Продажбите на дребно

Продажбите на дребно в Китай са се свили с 11,1% през април 2022 година, спрямо 2021-ва, според Националното статистическо бюро на страната. Това е доста под прогнозата за спад от 6,1% прогнозирано в проучване на Reuters сред икономисти. Много по-ниско е и от спада от 3,5%, отчетен през март.

Индустриалното производство

Индустриалното производство в Китай е спаднало с 2,9% през април, спрямо година по-рано, обръщайки ръста от 5% през март. Това бележи най-лошото свиване на промишленото производство в страната от февруари 2020 година, когато китайската икономика почти спря по време на първоначалната епидемия от коронавирус.

"Лавина" от отрицателни ефекти за световната икономика - заради новите локдауни в Китай

"Лавина" от отрицателни ефекти за световната икономика - заради новите локдауни в Китай

Какви ще са последствията от прекъсванията на веригите за доставки

Безработицата също е нараснала и то до второто най-високо ниво в историята на страната. Коефициентът на безработица в градовете достига 6,1% през април, в сравнение с 5,8% през март, което е най-високо ниво от 21 месеца насам.

Единственият път, когато безработицата в Китай е била по-висока, е през февруари 2020 година.

Азиатските фондови пазари се борят за печалби след слабите данни. Хонконгският Hang Seng (HSI), китайският Shanghai Composite (SHCOMP) и корейският Kospi (KOSPI) обърнаха първоначалните печалби, спад между 0,3% и 0,5%.

Силен удар

Китайската икономика започна с добър старт през 2022 година, регистрирайки ръст от 4,8% за първото тримесечие. Но усилията на Пекин да ограничи пандемията с политиката си за нулев Covid са нанесли сериозен удар на активността от месец март насам, съобщават експерти.

Към момента най-малко 31 града в страната остават под пълно или частично блокиране, според последните официални данни.

Шанхай, финансовият и производствен център на Китай, се намира под локдаун повече от шест седмици. През този период много местни и международни компании бяха принудени да преустановят дейността си, включително автомобилният гигант Tesla и компаниите, които сглобяват Volkswagen и iPhone.

"Смятаме, че растежът на БВП за второто тримесечие на годината вероятно ще стане отрицателен. Правителството е изправено пред нарастващ натиск да стартира нови стимули за стабилизиране на икономиката", заяви Дживей Джанг - президент и главен икономист на Pinpoint Asset Management.

Правителството в Китай е наясно с икономическите болки, които причинява на страната политиката за нулев Covid и напоследък предприе някои стъпки, за да донесе известно облекчение. Народната банка на Китай обяви, че ще намали лихвите по жилищни ипотеки за първи път. 

Властите в Шанхай заявиха, че градът постепенно ще отворят магазини и ресторанти от понеделник, което определено ще бъде облекчение за 25-те милиона жители.

Освен това, китайското правителство наскоро обеща да подкрепи икономиката чрез повече разходи за инфраструктура и целенасочено парично облекчаване в подкрепа на малкия бизнес. Рисковете обаче остават.

Над 20 000 банкери и търговци спят в офисите си в "китайския Wall Street" в Шанхай

Над 20 000 банкери и търговци спят в офисите си в "китайския Wall Street" в Шанхай

На фона на поредния локдаун в страната заради Covid-19