Правителството ще увеличи акционерното участие на държавата в капитала на "София Тех Парк". Това става ясно от решенията на Министерски съвет. Паричната вноска ще е над 20 млн. лева, по бюджета на Министерството на икономиката за 2020 г.

През лятото на миналата година стана ясно, че България е сред осемте избрани държави в Европейския съюз, в които ще се намират новите суперкомпютри на ЕС. Така страните трябва да се утвърдят като европейски центрове за развитие на високопроизводителни изчислителни технологии.

Според съобщението средствата от увеличението на капитала ще се използват от "София Тех Парк" целево, за покриване на съответните "общи разходи за собственост", включващи разходи за придобиване и експлоатационни разходи, чрез закупуване на "суперкомпютър с производителност от порядъка на петафлопс" (Суперкомпютър).

През юли беше направена символична първа копка на сградата на суперкомпютъра на територията на "София Тех парк". По план мощната той трябва да заработи до края на февруари 2021 г. и да превърне страната ни в регионален дигитален хъб и да спомогне за привличане на инвеститори отвън.

Стойността на проекта е 18 млн., като 12 млн. eвpo ce дaвaт oт бългapcĸoтo пpaвитeлcтвo.