Европейски учени обявиха, че добивът на полезни изкопаеми от Луната може да започне още през 2025 г., посочиха от платформата mining.com. Интересното е, че той на първо време няма да включва злато и диаманти, а чиста атомна енергия, която според изданието се оценява на трилиони долари.

Това обаче не означава, че учените искат да строят атомна електроцентрала на спътника ни. Всъщност те ще добиват реголит - рехавият хетерогенен материал, покриващ голите скали, който се е образувал в резултат на метеоритните удари по повърхността на Луната. Той се среща и на Земята, с тази разлика, че тук е премесен с почви, вулканичен прах, соли и органични компоненти.

Сам по себе си, реголитът не е толкова полезен. Това, което учените се надяват да направят с него обаче, е да добият вода, кислород, метал и изотопа хелий-3. Последният е най-ценният, защото може да се използва за термоядрения синтез на бъдещето.

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Блокирането на инвестициите в отрасъла е пътят към бедността за много малки населени места

Оценката на специалистите е, че от реголита на повърхността на Луната може да се добият милиони тонове хелий-3, макар че само около четвърт от тях може да се доставят до Земята, смята директорът на Fusion Technology Institute към University of Wisconsin-Madison Джералд Кулчински.

Това обаче не е сериозен проблем, тъй като дори и подобно количество ще стигне за енергийните нужди на Земята в следващите между два и пет века, посочва експертът. Неговата оценка е, че добият от реголитът хелий-3 може да се търгува за 5 млн. долара за тон.

Засега е ясно, че мисията ще е оглавявана от Европейската космическа агенция, а в нея ще се включи и ArianeGroup, като към тях ще участват и учени "почасово".

Ако Европа иска да е лидер в това отношение, трябва да побърза с мисията, защото Китай вече двукратно изпрати астронавти на Луната през последните 20 години. Страната, а също и Индия, вече неведнъж посочиха, че ще се стремят да започнат извличането на хелий-3 от реголита на спътника ни.

Но те не са единствените. Люксембург вече стартира официална инициатива за промотиране на добива на полезни изкопами на Луната, а целтра на страната е да се превърне в лидер на Стария континент в космическото минно дело. Канада пък си партнира с Deltion Innovations, за да проучи възможностите за подобно начинание.

Обмисля ли Безос централа на Amazon на Луната

Обмисля ли Безос централа на Amazon на Луната

Той работи върху идеята да изпрати хора там

Чисто правно, добивът на полезни изкопаеми от Луната беше разрешен от президента на САЩ Доналд Тръмп, който през април подписа изпълнителна заповед, според която космосът е "правно и физически уникална сфера на човешките дейности". Така не е задължително да има международна спогодба, за да могат жителите на страната да добиват ресурси извън Земята.