Докато десетилетия наред производството беше основният двигател за водещите икономики в Европа, пандемията и последствията от нея нанесоха сериозен удар върху този сектор. За сметка на това услугите се оказват "спасителен пояс" за държавите-членки в този тежък период.

В Германия, например, активността в сектора на услугите през юли е достигнала рекорд, докато ключовите за страната производства отчитат забавяне, при това по-голямо от прогнозираното.

Във Франция също през август сегментът на услугите остава стабилен през август, а особено сериозен принос за това имат хотелиерството и ресторантьорството, пише Bloomberg.

В началото на лятото Италия и Испания бяха първите, които се очертаха като двигател на растежа за Еврозоната благодарение на нарасналото търсене в туризма.

От друга страна в производството недостигът на ключови компоненти и нарасналите разходи за транспорт донесоха застой. Междувременно според последните данни за нагласата на германските компании от индустрията не се очаква подобрение на ситуацията до края на настоящата година.