Коронавирусът докара сериозен спад на фондовите пазари. Но една индустрия успява да печели от създалата се ситуация.

Докато светът остава "затворен" у дома, а това неминуемо носи сериозен удар за редица индустрии и риск от рекордна безработица, технологичната индустрия и по-конкретно производството на чипове жъне успехи.

Един от лидерите в бранша - американската Micron Technology, представи ревизирана прогноза, което изпревари очакванията на "Уолстрийт" с цели 24% нагоре. Също така компанията обяви, че чака по-добри от очакваното по-рано приходи.

След като по-голямата част от населението в големите икономики по света работи или учи от дома си, интернет услугите преживяват истински бум. Това от своя страна води до по-голямо търсене на облачни решения за съхранение на информация и до възстановяване на цените на чиповете.

"Определено търсенето на сървърни чипове е в подем, като все повече хора си пазаруват онлайн и работят от компютрите си вкъщи", казва ръководителят на DB Asset Management Лий Сеун-Хуун.

"За технологичната индустрия търсенето на телефони и уреди за дома е засегнато. Но от друга страна настоящата ситуация предполага, че производителите на чипове могат да се възстановят по-бързо от други индустрии на фона на пика на епидемията", допълва той.

Samsung Electronics, която е най-големият производител на чипове в света, ще даде по-ясна картина за индустрията през следващата седмица, когато трябва да представи предварителните си финансови резултати.

Засега за растежът ѝ говори фактът, че износът на такива продукти от Южна Корея бележи нов ръст през март, като успява да навакса част от загубите си от края на 2019 година.