Две от най-големите авиокомпании в Европа обявиха нов още отменени полети, което е поредният удар за възстановяването на туристическия сектор от пандемията.

Холандският клон на Air France-KLM има планове да отмени до 20 двупосочни полета до европейски дестинации насрочени за всеки ден до края на август. Deutsche Lufthansa AG обяви, че ще отмени няколкостотин полета следващата седмица.

Авиоиндустрията в Европа претърпя сериозни затруднения. Извиват се дълги опашки за чекиране на големите летища на континента като Хийтроу например. до Затрудненията са предизвикани от трудови спорове, недостиг на персонал и съкращения на разходите по време на пандемията. Авиокомпаниите отново се изправят пред тези проблеми точно когато пътуванията се завръщат за натоварения летен период.

Три дни на стачки миналата седмица на летище Париж-Шарл де Гол оставиха десетки хиляди куфари блокирани в най-големия международен център на Франция. Френският министър на транспорта Клемент Бон заяви, че разчистването на хилядите оставащи куфари може да отнеме до седмица.

И двата превозвача се опитват да се справят с търсенето на билети, за да облекчат натиска върху работата. KLM ще "ограничи сериозно" продажбите на оставащите билети по Cityhopper и европейските маршрути, за да позволи на клиентите, чиито полети са били отменени, да резервират отново, каза превозвачът.

Lufthansa продава оставащите си билети за юли за минимум 500 евро в една посока, което означава, че дори двупосочна икономична класа от Франкфурт до Берлин е на цена от 1000 евро.

Междувременно недостигът на превозвачи на багаж остави хиляди куфари блокирани на холандското летище, коментира говорител.