Петролният пазар умерено се понижава в петък сутринта. Но двете еталонни световни мерки ще завършат месеца на плюс. Като за WTI ръстът може да се окаже най-съществен от януари насам на фона на ескалацията на напрежението в Близкия изток и спада на запасите в САЩ.

Предтоят обаче две важни срещи, които ще определят бъдещата посока на петролните цени.

Августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес поевтиняват с $0,45 - до $66,10 за барел. В четвъртък тяхната цена се повиши с 6 цента - до $66,55 за барел.

Стойността на американския еталон WTI с доставка август на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време намалява с $0,32 - до $59,11 за барел. В хода на вчерашната търговия цената на тези контракти поскъпна с 5 цента - до $59,43 за барел.

От началото на юни цената на Brent се покачи с почти 3%, а тази на WTI подскочи с 11%.

През тази седмица главният позитивен фактор на петролния пазар бяха данните за значителното съкращаването на запасите от суровината в САЩ - с 12,79 млн. барела. Както и изострящото се в последно време напрежение между САЩ и Иран след атаката над петролните танкери и свалянето на американския безпилотен самолет над Ормузкия проток.

Провал на преговорите между САЩ и Китай ще "потопи" петрола до $30 за барел

Провал на преговорите между САЩ и Китай ще "потопи" петрола до $30 за барел

И ще накара азиатската държава да купува черно злато от Иран

Заедно с това в съвсем близко време ще се състоят две важни срещи, които могат да определят бъдещата посока на петролните цени.

Става дума за предвидената за утре в Япония среща на американския президент Тръмп и китайския лидер Си Дзинпн, които ще обсъдят търговските конфликти между двете страни.

А в началото на следващата седмица във Виена, страните от ОПЕК и другите участнички в споразумението за ограничаване на добива, вкл. Русия, ще осъдят неговото продължаване до края на годината.