През последните месеци излязоха прогнози на различни международни икономически организации, относно ръста, или по-точно очаквания спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия за тази и следващата година.

Например Meждyнapoдният вaлyтeн фoнд (MBФ) в oĸтoмвpийcĸия cи дoĸлaд oтнoвo пoдoбpи пpoгнoзaтa зa pycĸaтa иĸoнoмиĸa: пpeз 2022 г. oчaĸвaниятa ca зa cпaд oт 3,4% вмecтo c 6%, a пpeз 2023 г. - cпaд c 2,3%, пpи юлcĸa пpoгнoзa зa 3,5%.

А Mиниcтepcтвoтo нa иĸoнoмичecĸoтo paзвитиe нa Pycĸaтa фeдepaция, пpoгнoзиpa cпaд нa бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт (БBΠ) c 2,9% пpeз 2022 г. и c 0,8% пpeз 2023 гoдинa.

Обаче има и друг показател, макар и нетрадиционен, но безпристрастен, по който може да се съди за състоянието на дадена икономика. И този показател е потреблението на електроенергия, пише в свой анализ за финансовия портал Investing.com известният финансист и инвестиционен банкер Евгений Коган.

Първо ще припомня, че обемът на потреблението на електроенергия не е само енергиен показател, а всъщност е доста важен макроикономически показател, пише Коган. Въз основа на неговата динамика, могат да се направят изводи за състоянието на промишлеността и икономиката като цяло на дадена страна, в случая - Русия.

Потреблението на електроенергия в Русия започна отново да спада от началото на октомври, снижавайки се с 0,8% на годишна база, което е антирекорд за тази година. Но по-интересното и показателното е, че покупките си на електроенергия са намалили именно металургичните и химическите предприятия, както и газовата индустрия.

Санкциите спрямо Русия ще премахнат глобалното превъзходство на САЩ, според американски анализатор

Санкциите спрямо Русия ще премахнат глобалното превъзходство на САЩ, според американски анализатор

Каква е основната последица за света от наложените санкции

Изглежда обаче това е само началото, смята финансистът. Очакванията са, че отрицателната динамика за потреблението на електроенергия при посочените основни отрасли на руската икономика ще продължи, като при най-негативния сценарий, снижението ще стигне 2,5% до края на годината. За сравнение, потреблението на електроенергия в страната тази година е спадало само два пъти - с 0,3% през февруари, и с 0,2% - през юли.

Освен това, продължава да намалява и промишленото потребление на електроенергия като цяло - вече 4 месеца. През октомври най-голям спад в търсенето се наблюдаваше от страна на металургичната промишленост.

Все пак е необходимо да се отбележи, че от посоченото не трябва да се правят еднозначни негативни заключения, тъй като в някои региони на Русия имаше рекордно потребление на електроенергия, дължащо се именно на металургичната промишленост. Пример за това е пускането в експлоатация на завод за алуминий в Иркутска област, се посочва в анализа.

Общо взето, може да се каже, че спадът в потреблението на електроенергия означава на първо място, че икономиката на Русия наистина се забавя, смята Коган.

Съдейки по факта, че отрицателна динамика при промишлеността се наблюдаваше и през предходните месеци, настоящият спад в търсенето също така се дължи в известна степен и на човешкия фактор (отлив на хора към чужбина, военна мобилизация, както и топло за сезона време).

Иначе казано, вероятно това са икономическите последици както от частичната мобилизация, така и от санкциите спрямо Русия, обобщава финансистът.

Ако Русия е в санкционен режим с години - какво ще се случи с икономиката й

Ако Русия е в санкционен режим с години - какво ще се случи с икономиката й

Едно от последствията - (значително) по-нисък БВП спрямо варианта без санкции