След началото на военната операция в Украйна, на Русия вече са наложени безпрецедентни по мащаб и обхват санкции в икономическата и финансовата сфера. Нещо повече, за санкциите конкретно в енергийната сфера, дори се поставят отлагателни срокове за въвеждането им - с месеци, дори с години. Което "навява" на мисълта, че е възможно и след прекратяване на конфликта в Украйна, санкциите да останат в сила, не се знае до кога.

В тази връзка, анализатори от финансовия портал "Финам" напомнят, че и други големи държави, като Иран и ЮАР, са били години наред с наложени санкции.

В сравнение с посочените държави (Иран и ЮАР), към началото на санкционните ограничения, Русия имаше по-диверсифицирана промишленост и по-голяма икономика (2-7 пъти), а също така е много по-добре осигурена с природни ресурси и храни.

Освен това, преди началото на ограниченията, икономическите политики в Русия бяха значително по-напреднали. В същото време, скоростта на въвеждане на повечето от тежките санкции спрямо Русия беше значително по-висока (отне няколко месеца, не години), отбелязват експертите.

"Цената" на санкциите спрямо Русия ще бъде "зашеметяваща" за Европа, смята Стив Ханке

"Цената" на санкциите спрямо Русия ще бъде "зашеметяваща" за Европа, смята Стив Ханке

Световните пазари на петрол и газ вероятно "ще се политизират и Балканизират", смята професорът

Анализаторите от "Финам", изхождайки и от санкционния "опит" на посочените и други страни, прогнозират какво в общи линии би могло да се случи с икономиката на Русия в следващите 5 и повече години.

1.С течение на времето някои от санкциите ще се затягат де факто, дори и без законовото им затягане (при условие, че се запази политическото статукво).

2.Доста строги санкции биха могли да доведат до намаляване на размера на икономиката (брутния вътрешен продукт) и бизнес активността в страната с 10-20%, в сравнение с алтернативния сценарий, при който не са налагани санкции.

Тези две държави "нулираха" ефекта от енергийните санкции спрямо Русия

Тези две държави "нулираха" ефекта от енергийните санкции спрямо Русия

Китай и Индия рязко увеличиха вноса на руски енергоносители, какви са фактите

3.Дори като се има предвид преориентацията на доставките (на енергоносители) към други пазари, ембаргото може да намали физическите обеми на износа и вноса на Русия, като ограничаването на вноса (на високотехнологични стоки) може да доведе до по-дългосрочни и по-значими последици.

4.Практиката сочи, че около половината от негативните икономически ефекти за страните, които са в условията на сериозни санкции, не са пряко свързани със самите санкции. Такива ефекти могат да бъдат свързани с решения във външната и вътрешната политика, които са взети преди налагането на санкциите и нямат връзка с налагането на ограниченията.

По такъв начин, отмяната на санкциите не винаги означава че бързо ще се компенсира изоставането в благосъстоянието, натрупано през периода на санкционния режим.

"Болестта" на световната търговия - има ли лек

"Болестта" на световната търговия - има ли лек

Как се пренастройват веригите за доставки на Европа и САЩ