водещият производител на петрол в Норвегия, гигантът Equinor, инвестира 10 милиарда евро в син водород, предават световните агенции. От компанията смятат, че ще могат да направят горивото по-чисто и по-бързо от всеки друг конкурент в света.

Контролираната от скандинавската държава петролна компания е сред енергийните корпорации в Европа, които ускоряват водородните си планове. Причина за това е, че все по-нарастващият натиск за по-сериозна и по-бърза борба с изменението на климата стимулира огромни промени в бизнеса, най-вече в инвестициите.

Норвежката Equinor продаде петролно находище в САЩ

Норвежката Equinor продаде петролно находище в САЩ

Активите на компанията в полето Bakken се оценяват за $900 милиона

Equinor вярва, че има предимство в надпреварата за промяната на индустрията, защото изпуска по-малко метан от своите конкуренти. Компанията се фокусира върху синия водород, който е направен от природен газ и е рекламиран като ключ към почистването на индустрии като стомана, цимент и авиация.

И все пак, има е доста критици. Производството на този водород отделя въглероден диоксид, който трябва да бъде улавян и съхраняван.

"Ние работим с нива на улавяне от 95% на CO2", заяви вицепрезидентът по нисковъглеродните технологии в компанията - Хенрик Солгаард Андерсен.

Технологията, която използва Equinor "наистина има висока ефективност", твърдят експертите от Международната енергийна агенция.

Да 2035-а година компанията планира около 10 милиарда евро инвестиции във водородното гориво - собствени разходи и държавно финансиране. Страната може да разчита на изобилие от газ - Норвегия изпомпва повече от всяка друга държава в Западна Европа и казва, че процентът на изтичане на метан е под 0,03%.

След недостига на газ и все по-високите му цени Норвегия обеща повече доставки за Европа

След недостига на газ и все по-високите му цени Норвегия обеща повече доставки за Европа

Цените на газа в Европа скочиха с още 10% заради Русия